IFN-urile au înregistrat anul trecut un profit de 691,7 milioane lei

Instituţiile financiare non-bancare (IFN-uri) din piaţa locală au înregistrat în 2019 un profit agregat de 691,7 milioane lei, în creştere cu 17,6% faţă de anul anterior, potrivit raportului Băncii Naţionale a României (BNR) pe anul 2019.
Economica.net - Dum, 28 iun. 2020, 13:11
IFN-urile au înregistrat anul trecut un profit de 691,7 milioane lei

În 2018, profitul agregat al IFN-urilor din piaţa locală era de 587,8 milioane lei.

Cea mai importantă parte a profitului a fost concentrată, în 2019, la nivelul IFN-urilor din Registrul special. „Profitul agregat al instituţiilor financiare nebancare înscrise în Registrul special a fost de 676,5 milioane lei, iar cel al instituţiilor înscrise doar în Registrul general a fost de 15,2 milioane lei, rezultând un profit total al sistemului de 691,7 milioane lei”, se menţionează în raport.

Totodată, ponderea capitalului românesc a crescut uşor, de la 64,6% la 66,6%, comparativ cu sfârşitul anului 2018.

Potrivit documentului, capitalul social al instituţiilor financiare nebancare a crescut cu 5,3% faţă de sfârşitul anului precedent, totalizând 3,291 miliarde de lei la finele anului 2019, în timp ce activul bilanţier agregat net al instituţiilor financiare nebancare a înregistrat o dinamică ascendentă mai accentuată (13,7%), până la un nivel de 40,046 miliarde de lei.

„Referitor la structura activelor şi capitalurilor pe cele două registre, se remarcă o creştere de 13,5% a activelor totale nete ale instituţiilor înscrise în Registrul special şi o dinamică mai accentuată, de 15,9%, a aceluiaşi indicator aferent instituţiilor înscrise doar în Registrul general.”, se mai spune în raport.

În totalul creditelor acordate, la valoare netă, majorări comparativ cu sfârşitul anului 2018 au consemnat atât finanţările sub forma leasingului financiar (+14,9%), cât şi soldul altor tipuri de credite, care a crescut cu 10,4%.

Totodată, din punct de vedere al registrelor ţinute de Banca Naţională a României, a avut loc o creştere a creditelor (la valoare netă) cu 13,5% comparativ cu anul anterior în cazul instituţiilor înscrise în Registrul general şi o diminuare de valoare similară (-13,4%) a aceluiaşi indicator aferent instituţiilor înscrise doar în Registrul general.

„Creanţele restante şi îndoielnice, la valoare netă, au crescut în anul 2019, de la 792,5 milioane lei la 844,1 milioane lei (+6,5 la sută), ponderea în totalul activului net diminuându-se însă de la 2,2% la 2,1%. Tendinţa crescătoare a valorii creanţelor restante şi îndoielnice se observă doar la nivelul instituţiilor financiare nebancare înregistrate în Registrul special (+11,6%), în cazul celor înscrise doar în Registrul general înregistrându-se o diminuare accentuată a acestora (-29,4%), evoluţie similară celei a creditelor totale acordate.”, se mai precizează în raport.

Nivelul total al provizioanelor aferente creditelor restante şi îndoielnice s-a diminuat uşor, de la 2,354 miliarde de lei la 2,341 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Organizarea summitului pentru pace în Ucraina împinge Elveţia neutră spre alinierea cu Occidentul – analiză Reuters
Organizarea summitului pentru pace în Ucraina împinge Elveţia neutră spre alinierea cu Occidentul – analiză Reuters
Apropiatul summit pentru pace în Ucraina, care pare a fi cea mai ambiţioasă tentativă din ultimii ani a Elveţiei neutre de a media un conflict major, arată în acelaşi timp cum interesele......
Bucureştiul rămâne fără căldură şi apă caldă, dacă nu vor fi investiţii în CET-uri noi – Şef ELCEN
Bucureştiul rămâne fără căldură şi apă caldă, dacă nu vor fi investiţii în CET-uri noi – Şef ELCEN
Fuziunea dintre Termoenergetica şi ELCEN se discută de zece ani, însă fără investiţii în CET-uri noi, în câţiva ...
Exporturile de cereale ale Ucrainei sunt în scădere
Exporturile de cereale ale Ucrainei sunt în scădere
Exporturile de cereale ale Ucrainei de la începutul sezonului 2023/2024 şi până în prezent au ajuns la 42,91 milioane ...
Europarlamentare 2024 – Ce schimbă după alegerile din 6-9 iunie
Europarlamentare 2024 – Ce schimbă după alegerile din 6-9 iunie
Cetăţenii cu drept de vot din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene - în jur de 373 de milioane de europeni - îşi ...