1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 19 º

Extern

Ifo: Companiile germane încep să își recapete încrederea în revenirea din criza declanșată de pandemie

Încrederea companiilor germane a continuat să se redreseze în iulie, după cel mai sever declin din ultimele decenii, acestea aşteptând ca economia Germaniei să-şi revină în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), asta dacă va fi evitat un al doilea val de infecţii, transmit DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

27 iul, 2020 | Agerpres

"Companiile sunt în mod evident mulţumite de actualul mediu de afaceri. De asemenea, ele sunt prudent optimiste în legătură cu situaţia din următoarele luni. Economia Germaniei se redresează pas cu pas", a declarat preşedintele Ifo, Clemens Fuest (foto).

Institutul de cercetare economică Ifo a anunţat luni că încrederea companiilor germane în economie a înregistrat în iulie o creştere până la 90,5 puncte, de la o cifră revizuită de 86,3 de puncte în iunie. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o creştere a acestui indicator până la nivelul de 89,3 puncte.

Studiul Ifo a fost realizat în rândul a 9.000 de companii germane.

Guvernul speră că măsurile de stimulare de 130 de miliarde de euro vor sprijini revenirea pe creştere a economiei germane.

Datele recente arată de asemenea o creştere a cheltuielilor de consum, în timp ce activitatea în industrie se redresează mai lent, a anunţat Klaus Wohlrabe, economist la Ifo. Acesta a confirmat că se estimează o creştere cu 6,9% a PIB-ului Germaniei în trimestrul trei din 2020.

În schimb, economistul şef al băncii de stat KfW, Fritzi Koehler-Geib, a avertizat că este prea devreme să se vorbească despre o redresare deplină, în pofida datelor încurajatoare de la Ifo şi a tendinţei altor indicatori.

"Mai este mult drum de parcurs până vom reveni la nivelul de dinaintea crizei şi extinderea pandemiei pe plan global reprezintă un risc enorm pentru o economie bazată pe export, cum e cea a Germaniei", a apreciat Koehler-Geib

Luna aceasta, Bundesbank a previzionat că economia Germaniei se va contracta cu 7,1% în 2020, apoi va creşte cu 3,2% în 2021 şi cu 3,8% în 2022, după ce cancelarul Angela Merkel a anunţat un plan de stimulare de 130 de miliarde de euro pentru perioada 2020 - 2021. Acest program se adaugă imensului plan de peste 1.000 de miliarde de euro pus în aplicare în martie, în perioada de vârf a pandemiei, şi care prevede ajutoare pentru firme şi împrumuturi garantate de stat în valoare de miliarde de euro.

Estimările Bundesbank sunt în linie cu cele ale analiştilor şi ale Guvernului de la Berlin, care se aşteaptă în acest an la un declin al PIB-ului între 6% şi 7%.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO