Igor Dodon cere NATO să nu se grăbească să deschidă biroul de legătură în Republica Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută marţi la sediul NATO că deschiderea unui birou de legătură al NATO la Chişinău 'va crea impedimente în privinţa negocierilor pe problema transnistreană' şi demersul nu este 'binevenit' pentru cetăţenii Republicii Moldova. El le-a cerut oficialilor alianţei să nu se grăbească în ce priveşte deschiderea acestui biroul de legătură. 
Economica.net - mar, 07 feb. 2017, 18:16
Igor Dodon cere NATO să nu se grăbească să deschidă biroul de legătură în Republica Moldova

Dodon a făcut declaraţiile la finalul întâlnirii cu Rose Gottemoeller, adjuncta Secretarului General al Alianţei, alături de care a susţinut o conferinţă de presă.

Gottemoeller a spus, în deschiderea conferinţei, că Republica Moldova poate conta pe prietenia NATO şi că alianţa susţine o Republică Moldova stabilă şi neutră, subliniind că este important ca ţara să continue reformele, în special întărirea sistemului juridic şi combaterea corupţiei.

‘Mesajul NATO este simplu: respectăm suveranitatea tuturor ţărilor şi dreptul de a nu se alia cu nimeni. Respectăm, astfel, neutralitatea Republicii Moldova şi faptul că nu vrea să se alăture NATO. Neutralitatea nu înseamnă însă izolare, NATO colaborează şi cu alte ţări neutre, cum ar fi Elveţia sau Austria’, a spus Rose Gottemoeller.

Adjuncta Secretarului General al NATO a descris Republica Moldova drept ‘un aliat apropiat’. A salutat participarea trupelor din această ţară la misiunile din Kosovo şi a spus că această cooperare face din Moldova ‘un contributor la securitatea internaţională’.

Cu privire la biroul de legătură al NATO la Chişinău, a cărui deschidere a fost stabilită pentru luna martie, oficialul alianţei a subliniat că ‘nu e o baza militară, ci o misiune diplomatică derulată de civili’. ‘Nu vor fi trupe NATO în Moldova, a spus Gottemoeller, reamintind că multe programe ale NATO în Moldova au caracter civil şi au fost cerute de guvernul ţării.

Igor Dodon a avertizat că dacă biroul de legătură, faţă de care şi-a exprimat mereu dezacordul, va fi deschis, aşa cum s-a convenit, ‘vom reveni asupra acestui subiect şi vom lua o decizie în interesul majorităţii cetăţenilor din Republica Moldova’.

‘Am venit cu propunerea şi solicitarea de a nu ne grăbi cu deschiderea oficiului NATO la Chişinău, acest pas, la această etapă, va crea impedimente în Republica Moldova pe problema transnistreană. Dacă va fi luată decizia, întrucât acordurile au fost semnate, nu exclud să revenim asupra statutului acestui oficiu. Deschiderea nu e binevenită pentru cetăţenii Republicii Moldova. Nu va majora şi nu va asigura siguranţa cetăţenilor, mai mult seamănă cu o provocare la care s-au grăbit cei care se aflau la guvernare înaintea venirii mele în funcţie’, a explicat Igor Dodon.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...