Igor Dodon, după întâlnirea cu Putin: Republica Moldova poate abandona acordul cu UE

Acordul de asociere cu Uniunea Europeană ar putea fi anulat după următoarele alegeri parlamentare, a declarat marţi, la Moscova, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, după întâlnirea cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, informează agenţiile de presă internaţionale. 
Economica.net - mar, 17 ian. 2017, 15:36
Igor Dodon, după întâlnirea cu Putin: Republica Moldova poate abandona acordul cu UE

‘M-am mai exprimat şi cu alte ocazii împotriva semnării acestui acord. Consider că el nu a adus nimic Moldovei. Şi nu exclud ca, după următoarele alegeri parlamentare, Partidul Socialist să obţină majoritatea parlamentară şi să anuleze acest acord’, a spus Dodon în timpul unei conferinţe de presă susţinute alături de Putin.

Conform agenţiei EFE, noul preşedinte al Republicii Moldova, un admirator declarat al lui Vladimir Putin, a spus că preferă ca ţara sa să se integreze în Uniunea Economică Euroasiatică condusă de Rusia şi din care fac parte foste republici sovietice precum Belarus, Kazahstan sau Armenia.

În Uniunea Europeană, ‘ţările mari ajung la acorduri şi cele mici sunt obligate să le respecte. Nimeni nu ţine cont de opinia lor. În Uniunea Economică Eurasiatică fiecare ţară are dreptul la vot’, a estimat Igor Dodon.

La rândul său, Putin a subliniat: ‘Rusia nu are nimic împotriva cooperării între Moldova şi partenerii săi, inclusiv Europa, dar ne-ar plăcea ca acest lucru să se întâmple în urma unui consens (cu Moscova) pentru a nu distruge ceea ce am construit, ci să îmbunătăţim situaţia economiilor noastre şi a ridica nivelul de trai al cetăţenilor’.

El a salutat intenţia lui Dodon ca ţara sa să se alăture Uniunii Economice Eurasiatice.

Vladimir Putin a mai menţionat că, după semnarea acordului dintre Chişinău şi Bruxelles, relaţiile comerciale dintre Republica Moldova şi Rusia au făcut un pas înapoi pentru că produsele moldoveneşti au pierdut pieţele ruseşti tradiţionale şi nu au câştigat altele noi. ‘Mai mult, schimburile comerciale dintre Moldova şi UE au scăzut în urma semnării acordului’, a afirmat liderul rus.

El a adăugat, însă, că deschiderea pieţelor ruseşti pentru produsele din Republica Moldova depinde, totuşi, de modul în care Chişinăul relaţionează cu Bruxellesul. ‘Acordurile de asociere între Moldova şi UE conţin o serie de riscuri pentru noi, similare cu cele manifestate după semnarea aceluiaşi document între Ucraina şi UE’, a subliniat Putin.

Argumentul Moscovei este că zonele de liber schimb între UE şi ţările care aveau acorduri similare cu Moscova deschid frontierele Rusiei pentru produsele europene ce ameninţă industria locală.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...