Igor Dodon: România să stimeze independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova

Republica Moldova stimează independenţa şi integritatea teritorială a României, astfel că şi România trebuie să facă la fel, a declarat vineri candidatul socialist prorus la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, Igor Dodon, care a mai spus că a văzut că la 'nivel de instituţii de stat' din România 'au fost trasate unele obiective pentru unirea din 2018'.
Economica.net - vin, 11 nov. 2016, 13:57
Igor Dodon: România să stimeze independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri la Chişinău, în ultima zi a campaniei electorale pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale de duminică, Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), a spus că o victorie a Maiei Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), ar fi ‘un pericol real’, pentru că ea ‘pledează deschis pentru unirea’ cu România.

Fostul preşedinte al României Traian ‘Băsescu a declarat recent că Maia Sandu a promis în Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii că unica soluţie este unirea cu România. Maia Sandu, care este cetăţeancă a altui stat (România – n.r.), pledează deschis pentru unirea cu statul vecin’, a afirmat Dodon la sediul PSRM din Chişinău.

‘Ei au un plan foarte clar – unirea din 2018. Noi nu trebuie să le permitem acest lucru’, a adăugat candidatul socialist prorus, care a făcut apel la o mobilizare în special a electoratului partidelor de stânga pentru scrutinul de duminică.

La solicitarea AGERPRES de a detalia afirmaţia privind existenţa unui presupus plan privind unirea, Igor Dodon a răspuns: ‘Am auzit mai multe declaraţii ale mişcărilor unioniste din Republica Moldova şi ale unor personaje politice din România’.

‘Chiar am văzut că şi la nivel de instituţii de stat au fost trasate unele obiective pentru unirea din 2018. Am auzit şi declaraţii ale unor persoane oficiale. Atunci când am lansat un apel către conducerea României să ne explice, foarte clar, care este poziţia statului vecin faţă de toate aceste lucruri, nu am primit încă un răspuns. Sper să îl primesc după alegeri şi voi insista pe un astfel de răspuns’, a declarat candidatul socialist, cotat favorit în sondajele de opinie.

‘Menţionez încă o dată: noi suntem vecini, noi trebuie să ne stimăm reciproc, ca doi vecini buni, ca două state independente, suverane şi integre. Şi dacă la nivel oficial România îşi permite să finanţeze aici mişcări unioniste, păi atunci care va fi problema dacă în România vor apărea alte mişcări care vor spune de alte lucruri?’, a mai spus Dodon, fără a detalia.

El a declarat că Republica Moldova stimează independenţa şi integritatea teritorială a României, astfel că şi România trebuie să facă la fel.

‘Să fie foarte clar: aşa cum procedaţi voi cu cei care doresc distrugerea României, exact aşa vom proceda şi noi în Republica Moldova cu cei care vor distrugerea Republicii Moldova. Punct. Nimic mai mult’, a spus Dodon, precizând că acest lucru este indicat în Constituţia ambelor state.

Întrebat de un jurnalist ce susţinere are ideea unionistă în Republica Moldova, liderul PSRM a declarat că sondajele indică o creştere a acestui sentiment, dar asta din cauza ‘guvernării dezastruoase’ din ultimii ani.

‘Sunt diferite sondaje de opinie în ultimul timp care denotă o creştere a acestor mişcări unioniste. De ce? Pentru că acesta este şi rezultatul guvernării dezastruoase din ultimii ani din Republica Moldova, a oligarhilor. Consider că odată cu îmbunătăţirea situaţiei în Republica Moldova, odată cu rezolvarea problemelor sociale şi economice, numărul celor care doresc unirea cu România va scădea’ şi va reveni ‘la cele câteva procente care au fost şi în anii ’90’, a precizat el.

Întrebat de asemenea de presă despre o eventuală implicare a fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, în politica din Republica Moldova odată cu obţinerea cetăţeniei, Igor Dodon a răspuns: ‘Vrabia mălai visează’.

‘Nu vor fi nici corăbii pe Bâc, nici Băsescu în politică (în Republica Moldova – n.r.). Mai mult decât atât, am menţionat că acordarea cetăţeniei domnului Băsescu a avut loc cu încălcarea legislaţiei. Toate avizele din partea instituţiilor care trebuie să se expună au fost avize negative. De aceea noi o să revenim la acest subiect imediat începând cu săptămâna viitoare’, a afirmat candidatul socialist prorus.

În privinţa politicii faţă de România, Dodon a reiterat totodată că, în cazul în care va ajunge preşedinte, va continua parteneriatul cu Bucureştiul ‘pe toate domeniile de interes reciproc’.

‘Nu am fost, nu sunt şi nu voi fi antiromân. România este vecinul nostru. Sunt prietenii noştri buni. Vom continua parteneriatul cu România pe toate domeniile de interes reciproc. Dar am fost, sunt şi voi fi antiunionist. Am menţionat acest lucru de mai multe ori’, a precizat el.

Igor Dodon, candidatul prorus al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), şi Maia Sandu, candidata proeuropeană a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), se confruntă în turul al doilea al scrutinului prezidenţial care va avea loc duminică în Republica Moldova şi care este considerat crucial pentru viitorul ţării.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...