IKEA la al 10-lea catalog. Cum au evoluat preţurile

Retailerul suedez de mobilă IKEA a lansat al 10-lea catalog în România. ECONOMICA.NET a comparat preţurile cu primul catalog, lansat de companie în primăvara lui 2007.
Economica.net - mie, 12 aug. 2015, 21:01
IKEA la al 10-lea catalog. Cum au evoluat preţurile

„Implineşte-ţi visele!” era mesajul de pe coperta primului catalog IKEA, lansat în martie 2007, odată cu primul magazin de mobilier al retailerului suedez în România. Vorbea despre bucuria de a fi acasă şi avea în prim plan camera de zi cu a sa  măsuţa de cafea/comodă TV Lack, o gamă de produse celebră pentru IKEA. Pe atunci costa 69 de lei, faţă de 44,99 de lei cât va costa după 1 septembrie, de când intră în vigoare noul catalog 2015-2016.

Măsuţa Lack costa 39 de lei, iar acum cu 0,99 de lei mai mult şi mai multe variante de culori.

Un alt produs vedetă al retailerului, fotoliul Poang, costa în primul catalog IKEA 280 de lei, iar în cel valabil începând cu 1 septembrie 2015 are un preţ 419 de lei.

În ceea ce priveşte canapelele, IKEA PS Lovas, o canapea extensibilă de două locuri cu rotile costa 990 de lei în 2007, iar potrivit noului catalog preţul este de 1.189 de lei.

Canapeaua extensibilă de două locuri Lycksele Lovas a pornit de la un preţ de 815 de lei, iar acum este 759 de lei, iar o canapea Ektorp cu 3 locuri a ajuns de la 1.800 de lei la 1.399 de lei, cu menţiunea că acum este cu 3 cm mai lată decât atunci.

Biblioteca Billy din furnir de mesteacăn de 80×28 cm costa 179 de lei, faţă de 289 de lei în noul catalog.

Ce s-a întâmplat 

Pe unele segmente de produse preţurile au fluctuat semnificativ însă, cu menţiunea că, politica de preţ a IKEA s-a putut vedea în magazin şi în catalog an de an. Au ales multe produse de valoare mică, de obicei accesorii, şi câteva produse de valoare mare cărora le-au scăzut preţul de la un an de catalog de altul. Pentru restul preţul a fluctuat în timp în funcţie de costurile cu materia primă, transport sau depozitare. Spre exemplu, la lansarea catalogului IKEA 2011, eveniment care a avut loc în august 2010, compania a anunţat că scade preţurile la aproximativ 47% dintre produse în medie cu 12%.

„Sunt produse de mobilier, accesorii și decorațiuni pentru toate zonele casei. Prețurile mai mici sunt rezultatul eforturilor noastre de eficientizare a tuturor activităților”, declara atunci Cornel Oprișan, Retail Manager IKEA România.

Odată cu lansarea Catalogului 2015, peste 200 de produse din magazin au devenit, în medie, cu 18% mai ieftine decât în anul de catalog anterior, iar începând cu 1 septembrie 2015 preţurile vor scădea în medie cu 20% pentru 320 de produse.

Te-ar mai putea interesa și
Tranzacție pe piața jocurilor de noroc. Familia Ghețu și un holding din Cipru se asociază pentru a prelua șapte companii din domeniu
Tranzacție pe piața jocurilor de noroc. Familia Ghețu și un holding din Cipru se asociază pentru a prelua șapte companii ...
Emma Gamma Limited, un holding din Cipru cu participații în firme care furnizează activități de pariuri și jocuri de noroc și familia Ghețu vor să cumpere împreună șapte companii active......
Cotele de TVA se majorează de anul viitor, cu implicaţii în sectoarele alimentar şi real estate – consultanţi
Cotele de TVA se majorează de anul viitor, cu implicaţii în sectoarele alimentar şi real estate – consultanţi
- O serie de noutăţi legislative în domeniul TVA vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 ca urmare a modificării ...
Chnezii estimează vânzarea a 6 milioane de vehicule electrice în acest an pe piața internă
Chnezii estimează vânzarea a 6 milioane de vehicule electrice în acest an pe piața internă
Un număr record de şase milioane de automobile electrice ar urma să fie vândute în acest an în China, pe fondul majorării ...
Românii au început să pună bani deoparte pentru zile negre – sondaj
Românii au început să pună bani deoparte pentru zile negre – sondaj
Aproximativ 50% dintre români apreciază că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit faţă de anul trecut, iar 38% ...