Imagini prin satelit arată un nivel ridicat de activitate nucleară în Coreea de Nord

Un nivel ridicat de activitate a fost detectat la principalul complex nuclear al Coreei de Nord cu ajutorul imaginilor prin satelit, după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat marţi creşterea producţiei de "material nuclear militar", informează duminică AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - Dum, 02 apr. 2023, 09:20
Imagini prin satelit arată un nivel ridicat de activitate nucleară în Coreea de Nord

Imagini prin satelit realizate între 3 şi 17 martie sugerează că operaţiunile de construcţie a unui reactor cu apă uşoară la situl din Yongbyon sunt „pe cale să se încheie”, potrivit organizaţiei 38 North, cu sediul în SUA, scrie Agerpres.

Potrivit aceloraşi imagini, a început edificarea unei clădiri, în timp ce au fost detectate deversări de apă provenită din sistemul de răcire, ceea ce sugerează că reactorul se pregăteşte „să devină operaţional”, detaliază raportul organizaţiei.

Un reactor de cinci megavaţi la Yongyon continuă de asemenea să funcţioneze şi au fost demarate noi construcţii în jurul uzinei pentru îmbogăţirea uraniului în acest sit, probabil pentru a creşte capacităţile sale.

„Aceste evoluţii par să reflecte recenta directivă a lui Kim Jong Un pentru creşterea producţiei de materiale fisile, pentru a întări arsenalul său nuclear”, analizează 38 North.

Media de stat l-au arătat marţi de Kim Jong-Un în timp ce inspecta o serie de focoase mai mici ce păreau a fi focoase nucleare tactice. El a îndemnat la creşterea producţiei de „material nuclear militar”, pentru a creşte „în mod exponenţial” producţia de arme nucleare, potrivit Agerpres.

Potrivit experţilor, armele nucleare tactice sunt semnul că Phenianul realizează progrese tehnice şi par să indice faptul că ţara se pregăteşte să efectueze un al şaptelea test nuclear.

La rândul lor, Seulul şi Washingtonul atenţionează de la începutul lui 2022 împotriva unui nou test nuclear nord-coreean.

În timp ce cele două ţări aliate şi-au întărit exerciţiile lor militare comune, Phenianul întreprinde tiruri şi teste de rachete, acuzând în acelaşi timp Seulul că este la originea deteriorării securităţii regionale.

Agenţia oficială KCNA a denunţat duminică seria de exerciţii comune întreprinse de Washington şi Seul, atenţionând împotriva „capacităţii de atac nuclear” a Coreei de Nord.

Armata nord-coreeană, care în ultimele săptămâni şi-a înmulţit exerciţiile militare, a afirmat marţi că a efectuat un al doilea test a ceea ce ea prezintă drept „o dronă de atac atac nuclear submarin”.

În timp ce, în 2022, Phenianul a calificat drept „ireversibil” statutul său de putere nucleară, liderul nord-coreean a ordonat armatei sale luna aceasta să-şi intensifice manevrele militare în vederea unui „război real”.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Lucrările la reţeaua de termoficare din cartierele Rahova, Ferentari, Sebastian au fost finalizate
Nicuşor Dan: Lucrările la reţeaua de termoficare din cartierele Rahova, Ferentari, Sebastian au fost finalizate
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, luni, finalizarea lucrărilor la tronsonul de 13 kilometri din reţeaua de termoficare care deserveşte cartierele Rahova, Ferentari,......
Germania a produs o cantitate record de energie fotovoltaică în week-end
Germania a produs o cantitate record de energie fotovoltaică în week-end
Miile de panouri fotovoltaice din Germania au stabilit sâmbătă un nou record în ceea ce priveşte producţia de energie ...
Lira turcească s-a depreciat după ce Erdogan a câştigat un nou mandat de cinci ani la putere
Lira turcească s-a depreciat după ce Erdogan a câştigat un nou mandat de cinci ani la putere
Moneda turcească s-a depreciat după ce Recep Tayyip Erdogan a câştigat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, organizat ...
Estimările managerilor pentru următoarele trei luni: Noi creşteri de preţuri în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul
Estimările managerilor pentru următoarele trei luni: Noi creşteri de preţuri în industria prelucrătoare, construcţii ...
 Managerii români estimează, pentru următoarele trei luni, o creştere a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii ...