Îmbolnăvirile prin gripă şi boli conexe ne-au costat 2,4 milioane euro pe sezon. Vaccinul, cea mai sigură metodă de prevenţie

Ministerul Sănătăţii a cumpărat 500.000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, în acest sezon. Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă.  În total, statul a plătit peste 2,4 milioane euro în urmă cu doi ani, pentru îmbolnăvirile prin gripă, consultaţiile, spitalizările pentru gripă, pentru afecţiunile clinice compatibile cu gripa, pentru infecţiile acute respiratorii şi infecţiile respiratorii acute severe, arată un studiu realizat Institutul Naţional de Sănătate Publică. 
Cristina Şomănescu - vin, 30 oct. 2015, 13:40
Îmbolnăvirile prin gripă şi boli conexe ne-au costat 2,4 milioane euro pe sezon. Vaccinul, cea mai sigură metodă de prevenţie

Aproximativ 80,000 de persoane au fost vaccinate în primele două săptămâni de la demararea campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon. Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă.

Costurile consultaţiilor la medicii de familie şi ale spitalizărilor pentru gripă, pentru afecţiunile clinice compatibile cu gripa (ILI), pentru infecţiile acute respiratorii (ARI) şi infecţiile respiratorii acute severe (SARI) au depăşit 2,4 milioane de euro în sezonul 2013-2014, arată datele preliminarii ale unui studiu privind povara clinică şi economică prin gripă, realizat de către Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) în colaborare cu experţii Biroului OMS pentru Europa.

De exemplu, pentru 1.151 de cazuri de infecţii respiratorii acute severe au fost cheltuiţi 1,7 milioane euro în sezonul 2013-2014. Costul unui caz de SARI confirmat cu virus gripal s-a ridicat 1564 euro, în timp ce costul suportat de stat pentru o vaccinare antigripală este de 5,4 euro, se mai arată în studiul citat.

„Avem deja 300.000 de doze distribuite la nivelul direcțiilor de sănătate publică pentru derularea campaniei, urmând ca de săptămâna viitoare să fie distribuite și celelalte 200.000 de doze. Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a încheiat un acord cadru pe timp de doi ani pentru 3 milioane de doze de vaccin, astfel încât, în funcţie de receptivitatea populaţiei şi a cadrelor medicale, ne-am asigurat că vom putea suplimenta cantităţile de vaccin şi peste cele 500.000 de doze”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

Campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale, ca în fiecare an.

MS recomandă vaccinarea pentru persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoanele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide. 

Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.
De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în mod particular prin gripă.

Medicaţia antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secţie, spital de boli infecţioase se administrează la indicaţia medicului, în cazurile grave sau în prezenţa bolii la persoane cu factor de risc cu complicaţii, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă.

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste două miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste două miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 2,14 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,1%, în această săptămâna, însă valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a înregistrat o scădere cu......
Cod portocaliu de caniculă pentru București. Temperaturile maxime ajung la 40 de grade
Cod portocaliu de caniculă pentru București. Temperaturile maxime ajung la 40 de grade
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic ridicat ...
De astăzi, o călătorie STB costă 3 lei, iar un bilet valabil 120 de minute inclusiv cu metroul costă 5 lei
De astăzi, o călătorie STB costă 3 lei, iar un bilet valabil 120 de minute inclusiv cu metroul costă 5 lei
Societatea de Transport Bucureşti și Metrorex și-a schimbat începând cu astăzi, 1 august, oferta comercială. O călătorie ...
De mâine, 2 august, tinerii între 12 și 17 ani se pot înscrie pentru vaccinare cu Moderna
De mâine, 2 august, tinerii între 12 și 17 ani se pot înscrie pentru vaccinare cu Moderna
Platforma de programare pentru imunizarea împotriva COVID-19 va permite înscrierea la vaccinare a tinerilor cu vârste ...