Imigraţia va încetini declinul populaţiei în Germania

Populaţia Germaniei va scădea mai puţin decât se estima pentru următorii 45 de ani datorită imigranţilor, a anunţat, marţi, Oficiul federal de Statistică (Destatis), transmite Reuters.
Economica.net - mar, 28 apr. 2015, 12:55
Imigraţia va încetini declinul populaţiei în Germania

Imigranţii şi solicitanţii de azil, mulţi dintre ei din Siria, au adus migraţia la cel mai înalt nivel în peste două decenii şi au alimentat o dezbatere naţională tot mai încinsă, scrie Agerpres.

Guvernul şi industria susţin însă că imigranţii sunt extrem de necesari pentru a contracara iminenta criză demografică provocată de îmbătrânirea populaţiei.

Potrivit celor mai recente estimări ale Destatis, populaţia primei economii europene, care în 2014 a atins un nivel de 81,1 milioane de persoane, va scădea până la 67,6 – 73,1 milioane de persoane în 2060, în funcţie de cât de mulţi imigranţi vor fi la acel moment. În precedenta sa prognoză, care datează din 2009, Destatis estima că populaţia Germaniei va scădea în 2060 până la 65-70 de milioane.

Destatis susţine că populaţia Germaniei va continua să crească în următorii 5-7 ani peste nivelul de 80,8 milioane de oameni înregistrat în 2013, după care va începe să scadă. ‘Nu va scădea sub nivelul din 2013 cel puţin până în 2023’, a declarat preşedintele Destatis, Roderich Egeler.

Cu toate acestea, Destatis atrage atenţia că va avea loc o scădere semnificativă a populaţiei active (20 – 64 de ani), care se va situa între 34 şi 38 milioane de persoane în anul 2060, comparativ cu 49 de milioane în 2013, adică un declin de 10%, până la aproximativ 52% din populaţie.

În schimb, numărul persoanelor în vârstă de peste 65 de ani va creşte până la 23 milioane de persoane, sau unul din trei, în 2060, de la 17 milioane, sau unul din cinci, în prezent.

Numărul în creştere al imigranţilor i-a alertat însă pe mulţi germani. Mişcarea antiislamică PEGIDA (Patrioţi europeni împotriva islamizării Occidentului) organizează proteste săptămânale în oraşul Dresda de luni de zile, iar incendierea unei locuinţe a unui solicitant de azil în estul Germaniei ilustrează atitudinea unora dintre germani faţă de imigraţie, notează Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...