Imigraţie: Comisia Europeană a prezentat un plan în 10 puncte pentru depăşirea crizei imigranţilor

Comisia Europeană le-a prezentat luni miniştrilor de interne şi de externe ai statelor membre UE, reuniţi de urgenţă la Luxemburg, un plan în 10 puncte pentru acţiuni imediate în vederea depăşirii crizei imigranţilor din Mediterană, potrivit Reuters şi AFP.
Economica.net - lun, 20 apr. 2015, 18:54
Imigraţie: Comisia Europeană a prezentat un plan în 10 puncte pentru depăşirea crizei imigranţilor

UE a fost acuzată de pasivitate în condiţiile în care dramele continuă în Marea Mediterană, unde un naufragiu înregistrat în week-end s-a soldat cu moartea a 900 de persoane, dacă informaţiile vehiculate vor fi confirmate. Până în prezent, 28 de persoane au fost salvate şi 24 de corpuri neînsufleţite au fost recuperate, iar unii oficiali au afirmat că numărul total al persoanelor aflate pe ambarcaţiune ar fi fost de circa 700.

Planul prezentat luni de executivul UE include consolidarea operaţiunilor de căutare şi salvare a imigranţilor ce încearcă să ajungă în Europa prin traversarea Mării Mediterane, venind dinspre nordul Africii. Cele 10 puncte au fost susţinute de miniştrii de interne şi de externe ai statelor UE prezenţi luni la Luxemburg:

1. Uniunea Europeană va consolida operaţiunile sale de patrulare maritimă în Mediterana, numite Triton şi Poseidon, prin furnizarea de fonduri şi echipament suplimentar. Suprafaţa de patrulare pe mare va fi extinsă.

2. Blocul comunitar va face eforturi sistematice pentru a captura şi distruge ambarcaţiunile folosite de traficanţii de persoane, folosind ca model misiunea Atalanta a UE de combatere a pirateriei în largul coastelor Somaliei. Oficiali UE au precizat că va fi vorba despre o operaţiune mixtă civilă şi maritimă, fără a oferi alte detalii.

3. Agenţiile UE de consolidare a legii, control frontalier şi azil se vor reuni periodic şi vor conlucra strâns pentru a strânge informaţii despre modul de operare al traficanţilor de persoane, pentru a le urmări finanţarea şi a ajuta la investigarea lor.

4. Biroul de sprijin pentru azil al UE va desfăşura echipe în Italia şi Grecia pentru procesarea comună a cererilor de azil.

5. Guvernele statelor membre ale UE vor amprenta toţi imigranţii.

6. Uniunea Europeană vor lua în considerare opţiunile pentru un ”mecanism de relocare de urgenţă” a imigranţilor.

7. Comisia Europeană va lansa un proiect-pilot cu privire la reinstalarea refugiaţilor în Uniunea Europeană.

8. Uniunea Europeană va crea un nou program de expulzare rapidă pentru imigranţii ilegali, coordonat de Agenţia europeană pentru controlul frontierelor UE (Frontex) din ţările membre mediteraneene.

9. Uniunea Europeană se va implica împreună cu ţările din jurul Libiei într-un efort comun (de limitare a imigraţiei spre UE, n.r.), prin participarea Comisiei Europene şi a Serviciului European de Acţiune Externă al UE.

10. Uniunea Europeană va desfăşura în străinătate ofiţeri de legătură specializaţi în imigraţie pentru a strânge informaţii despre fluxurile migratorii şi a consolida rolul delegaţiilor UE.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...