1EUR = 4.7798 RON | Bucureşti 10 º

Finanţe şi bănci

Impactul bugetar negativ al măsurilor noului Guvern: 9 miliarde de lei, în 2017 - Consiliul Fiscal

Măsurile de creştere a salariilor şi pensiilor, alături de cele de relaxare fiscală, promise de noul Guvern pentru acest an, au un impact negativ asupra bugetului de 8,9 miliarde de lei, potrivit unui document realizat de Consiliul Fiscal.

12 ian, 2017 | ECONOMICA.net

Cheltuieluile bugetare vor creşte în acest an cu 5,7 miliarde de lei, în special ca urmare a creşterilor de pensii şi salarii, iar veniturile bugetare vor scădea cu circa 3,2 miliarde de lei, din cauza reducerii taxelor, se arată în analiza Consiliului Fiscal.

Pe partea de cheltuieli, cel mai mare plus va fi generat de creşterea punctului de pensie la 1.000 de lei, măsură care va intra în vigoare la data de 1 iulie, şi va genera cheltuieli bugetare suplimentare de 2,6 miliarde de lei pentru acest an.

Pe partea de venituri, cel mai mare minus la încasări va proveni din eliminarea celor 102 taxe parafiscale, dintre care cele mai cunoscute sunt timbrul de mediu şi taxa radio-tv, măsură care va intra în vigoare la 1 februarie, şi va conduce la pierderi de 1,5 miliarde de lei pentru buget.

Vedeţi mai jos impactul bugetar pentru fiecare dintre cele 14 măsuri luate de Guvernul Grindeanu

Consiliul Fiscal a făcut acest studiu de impact în urma unei solicitări a Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, după întâlnirea cu premierul Sorin Grindeanu, că va promulga Legea prin care se elimină plata CASS pentru toate pensiile, precum şi a impozitului pe venit de 16% pentru pensiile sub 2.000 de lei. 

În aceeaşi intervenţie, Iohannis a declarat că a solicitat şi a primit informaţii ''despre cum se vede la nivel de guvern construcţia bugetului pe 2017''. El a precizat că doreşte un buget 'sustenabil, solid', cu un deficit de sub 3% şi cu 2% din PIB alocat pentru apărare. "Avem promisiuni că aceste lucruri vor fi realitate. (...) Important e să avem un buget care ţine cont de toate aceste condiţionalităţi", a spus Iohannis.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO