Impactul pandemiei asupra economiei ar putea fi mai redus decât se estima – Germania

Germania ar putea trece de recesiunea provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) mai bine decât se estima, sugerează indicatorii din sectorul privat, un semn încurajator pentru o economie care în mod tradiţional este motorul de creştere al Europei, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 22 sept. 2020, 11:30
Impactul pandemiei asupra economiei ar putea fi mai redus decât se estima - Germania

Deşi cea mai mare parte a activităţii economice încă este afectată de efectele pandemiei, iniţiativele prompte ale Guvernului de la Berlin de a majora cheltuielile, precum şi deciziile BCE au atenuat impactul recesiunii, arată rezultatele unui studiu publicat marţi de Institutul de cercetare economică Ifo.

Ifo se aşteaptă în acest an la un declin al PIB-ului Germaniei de 5,2%, faţă de prognoza precedentă ce indica un recul de 6,7% şi faţă de previziunea Bundesbank privind o scădere de 7,1%.

„Declinul din trimestrul doi din 2020 şi redresarea din prezent arată mai bine decât ne-am aşteptat”, a apreciat economistul şef al Ifo, Timo Wollmershaeuser.

Ifo se aşteaptă în 2021 la un avans al economiei germane de 5,1%, faţă de o creştere de 6,4% previzionată anterior.

Îmbunătăţirea estimărilor pentru 2020 se datorează parţial evoluţiei consumului, iar Asociaţia de retail HDE a anunţat că se aşteaptă la o creştere de 1,5% a vânzărilor cu amănuntul anul acesta, după ce anterior previziona un declin de 4%.

Rata şomajului a crescut uşor comparativ cu nivelul din alte economii avansate, iar până la finalul anului rata şomajului ar putea atinge 5,9%, de la 5% anul trecut, înaintea de a scădea la 5,7% în 2021, previzionează Ifo.

Economia germană, motorul Europei, a înregistrat în trimestrul al doilea o contracţie record cu 9,7%, ca urmare a colapsului cheltuielilor de consum, investiţiilor companiilor şi exporturilor în cel mai grav moment al pandemiei.

Guvernul de la Berlin se aşteaptă la o contractare cu 5,8% a economiei germane anul acesta, faţă de un declin de 6,3% previzionat în aprilie.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...