Împărţirea Irakului poate fi „o soluţie” pentru rezolvarea conflictului – şeful Statului-Major american

Şefului Statului-Major al armatei americane a apreciat miercuri că reconcilierea dintre şiiţi şi sunniţi în Irak devine din ce în ce mai dificilă şi a dat asigurări că o împărţire a ţării 'ar putea fi singura soluţie' pentru a rezolva conflictul confesional, relatează AFP.
Economica.net - joi, 13 aug. 2015, 04:31
Împărţirea Irakului poate fi

Generalul Raymond Odierno, care a fost cel mai înalt gradat al armatei americane în Irak şi care va pleca în retragere vineri, a mai menţionat că, în viitorul apropiat, Statele Unite trebuie să se concentreze asupra luptei împotriva grupării Statul Islamic (SI), care a proclamat un califat peste teritorii din Irak şi Siria, scrie Agerpres.

Cu ocazia unei conferinţe de presă la final de mandat, el s-a arătat însă pesimist în ce priveşte conflictul latent dintre majoritatea şiită şi minoritatea sunnită, care a culminat în anii 2006-2007 făcând zeci de mii de victime.

‘Devine în fiecare zi din ce în ce mai dificil’, a răspuns Raymond Odierno, întrebat despre reconcilierea dintre comunităţi, şi a prezis un viitor în care ‘Irakul nu va mai semăna cu ce a fost în trecut’.

Legat de o eventuală împărţire a ţării, ‘cred că regiunea, personalităţile politice şi diplomaţii trebuie să identifice cum poate să se întâmple asta, dar este ceva ce s-ar putea întâmpla’.

‘Ar putea fi singura soluţie, dar încă nu sunt pregătit să afirm asta’, a mai declarat el.

‘Trebuie să gestionăm mai întâi problema SI şi apoi să decidem cum va arăta aceasta’, a subliniat generalul american.

Statele Unite, care s-au retras din Irak în 2011, după ce l-au invadat în 2003 în epoca Bush, pregătesc forţe irakiene, dar şi rebeli sirieni pentru a încerca să combată gruparea jihadistă.

Lupta împotriva SI ‘se află într-un fel de impas’, dar Statele Unite continuă ‘să progreseze’, a adăugat el.

Raymond Odierno a insistat ca forţele americane să rămână în Irak, dar cele două guverne din perioada respectivă nu au reuşit să ajungă la un acord în această chestiune.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...