Importurile de ţiţei au crescut cu 15,2% în primele cinci luni; producţia s-a redus cu 4,1%

România a importat în primele cinci luni din 2016 o cantitate de ţiţei de 3,147 milioane tone echivalent petrol, cu 414.500 tep (15,2%) mai mare faţă de cea importată în perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mie, 03 aug. 2016, 11:48
Importurile de ţiţei au crescut cu 15,2% în primele cinci luni; producţia s-a redus cu 4,1%

Producţia de ţiţei a totalizat 1,509 milioane tep, fiind cu 4,1% (63.900 tep) mai mică faţă de cea din primele cinci luni ale anului trecut.

Conform proiectului Strategiei Energetice, publicat pe site-ul ministerului de resort, rezervele de ţiţei ale României sunt limitate, în condiţiile în care descoperirile din ultimii 30 de ani pot fi catalogate ca modeste – cu excepţia unor semnale recente provenind din apele de mică adâncime ale Mării Negre, comercialitatea fiind încă în faza de analiză.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), resursele geologice de ţiţei sunt estimate la 2 miliarde tone, iar rezervele sigure la 60 milioane tone.

Astfel, la producţia medie anuală din ultimii ani (4,2 milioane tone), în condiţiile unui declin anual constant al rezervelor sigure de 5% şi o rată de înlocuire de 5% pentru rezervele de ţiţei şi condensat, se poate aprecia că rezervele actuale de ţiţei ale României se vor epuiza în aproximativ 23 de ani.

Marea majoritate a resurselor geologice şi a rezervelor sigure identificate până în prezent este localizată onshore (96%) şi doar 4% în zona platformei continentale a Mării Negre.

‘Pe termen scurt şi mediu, rezervele sigure de ţiţei se pot majora prin implementarea unor noi tehnologii care să conducă la creşterea gradului de recuperare în zăcămintele existente, iar, pe termen mediu şi lung, prin implementarea proiectelor pentru explorarea zonelor de adâncime (sub 3.000 m), a zonelor cu geologie complicată în domeniul onshore şi a zonelor offshore din Marea Neagră, îndeosebi a zonei de apă adâncă (sub 1.000 m)’, se menţionează în proiectul de strategie.

Deşi se confruntă cu un declin natural al producţiei de ţiţei, România continuă să rămână a patra ţară producătoare de ţiţei din Uniunea Europeană, respectiv a cincea ţară din Europa. Raportată la producţia europeană, producţia naţională de ţiţei reprezintă aproximativ 2% din producţia Europei şi circa 6% din cea a UE.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
UPDATE: S Immo concurează oferta miliardarului ceh care cumpără tot: după Globalworth, Radovan Vitek vrea să cumpere Immofinanz AG, cu proprietăți de 800 de milioane de euro în România
UPDATE: S Immo concurează oferta miliardarului ceh care cumpără tot: după Globalworth, Radovan Vitek vrea să cumpere ...
Mișcare surpriză pe piața imobiliară din regiune. Miliardarul ceh Radovan Vitek, care deține CPI Property Group (CPIPG), ...
Aproape jumătate dintre cumpărători achiziţionează produse din magazinele fizice, tendinţa fiind în creştere – PwC
Aproape jumătate dintre cumpărători achiziţionează produse din magazinele fizice, tendinţa fiind în creştere – PwC
Tendinţa clienţilor de a cumpăra bunuri din magazine fizice continuă să crească spre nivelul de dinainte de pandemie, ...
Austral, viitorul SUV Renault, va fi dezvăluit în primăvara lui 2022
Austral, viitorul SUV Renault, va fi dezvăluit în primăvara lui 2022
Renault a dezvăluit astăzi numele viitorului său SUV care, din primăvara anului viitor, va înlocui modelul Kadjar.