Discuții între hotelieri și miniştrii Economiei şi Finanţelor. Patronatele vor introducerea impozitului specific

Reprezentanţi ai patronatelor din turism s-au întâlnit, sâmbătă seară, la un complex hotelier de la Năvodari, cu ministrul Economiei, Mihai Tudose, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, fiind dezbătute aspecte legate de impozitul specific, dar şi o serie de probleme, ridicate de patroni, care vizează activitatea pe care acestea o desfăşoară.
Economica.net - Dum, 14 iun. 2015, 06:31
Discuții între hotelieri și miniştrii Economiei şi Finanţelor. Patronatele vor introducerea impozitului specific

Potrivit preşedintelui Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad Murad, investitorii în domeniului turismului le-au cerut guvernanţilor, în ultimii ani, legiferarea mai multor propuneri ale hotelierilor, privind încurajarea mediului privat, însă, până în prezent, doar două dintre solicitări au fost rezolvate: reducerea la 9% a TVA-ului pentru pachetele turistice şi introducerea voucherelor de vacanţă.

‘Sunt două lucruri foarte importante pentru turism care au fost rezolvate. Voucherele de vacanţă aduc în industria turistică peste 200 milioane de euro, cu alte cuvinte o mare parte dintre cei care plecau afară vor rămâne în ţară. Guvernul a făcut un lucru foarte bun, a avut curajul să aibă o nouă abordare şi acordă atenţie mediului privat’, a spus reprezentantul FPTR.

O altă solicitare a patronatelor este aplicarea impozitului specific, introdus în proiectul noului Cod Fiscal.

‘Tot timpul am fost acuzaţi de evaziune fiscală. Am spus să ne asumăm o obligaţie, indiferent de tipul de afacere şi de profitul realizat, astfel încât statul să ia primul o taxă pauşal. Adică, pentru un hotel cu 200 de camere pe litoral, să plătim, noi, impozit pe profit de 40.000-50.000 de euro pauşal şi restul ne priveşte. Şi asta înseamnă că noi am onorat obligaţiile şi am făcut un schimb corect cu statul. Şi noi nu mai suntem controlaţi zi şi noapte, contra unei taxe pe care o plătim, ca să putem face afacerea. Altfel, suntem zi de zi controlaţi, acuzaţi de evaziune fiscală şi multe altele’, a afirmat Mohammad Murad.

Alte solicitări ale patronatelor din turism sunt reducerea impozitului pe clădiri cu 50% în toate staţiunile turistice, dar şi reducerea birocraţiei din cadrul administraţiilor locale, atunci când este vorba de investitori.

Patronatele au prezentat o soluţie referitor la diminuarea birocraţiei.

‘Am propus să facem o agenţie care să sprijine orice investiţie care depăşeşte un milion de euro. Mi se pare incorect să căutăm investitori, iar când aceştia vor să investească sunt loviţi de fel şi fel de birocraţie la nivel local şi central. Să avem o agenţie, cu un număr de oameni, unde investitorul să se poată adresa’, a menţionat Murad.

O altă propunere a patronatelor este perceperea impozitului pe profit doar după ce investitorul şi-a amortizat cheltuielile.

‘Vin şi investesc un milion de euro. Mi se pare incorect, după o asemenea investiţie, ca, de a doua zi, statul să ia impozitul pe profit. Lasă-mă să iau eu banii, că eu am venit cu banii, şi, după ce îi recuperez, într-un termen de maximum 5 ani, acest lucru se numeşte amortizare accelerată, atunci să devină statul partener cu mine şi să îi dau eu 16%’, a spus preşedintele FPTR.

Patronatele le-au mai cerut guvernanţilor să le permită, prin lege, să aplice o nouă metodă referitor la încadrarea forţei de muncă.

‘Referitor la forţa de muncă, am zis că aici este nevoie să găsim o soluţie pentru studenţii din domeniul de profil. Adică, dacă este un student de la Turism, să-i dăm posibilitatea ca, pe timp de vară, să muncească fără să perceapă statul o taxă. (…) Varianta doi: decât să trimitem oamenii în şomaj şi să ia bani de la stat, noi suntem de acord ca şase luni de zile să îl angajăm cu toate taxele aferente acestui salariu, iar şase luni cât stă acasă, noi să îl plătim, dar acea sumă de bani să nu fie impozitată. Decât să ia de la stat banii ca şomer, ia de la noi, dar astfel putem lega de noi acea persoană, astfel încât să avem angajaţi permenţi’, a afirmat Mohammad Murat.

Referitor la dezbaterile purtate, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că acestea au fost extrem de utile.

‘A fost întâlnire extrem de utilă, cu scopul de a analiza, discuta, de a încerca să clarificăm ultimele aspecte legate de definitivarea Codului Fiscal care se află în Parlament, cu speranţa de a fi adoptat în această primă sesiune parlamentară. A fost o discuţie utilă în special pe zona de turism, au fost propuneri foarte bune venite din partea celor prezenţi şi pe care sper să le regăsesc, într-un fel sau altul, săptămâna viitoare, în forma finală a Codului Fiscal. (…) Toate propunerile care se vor regăsi în Codul Fiscal se vor aplica de la 1 ianuarie 2016’, a declarat Eugen Teodorovici.

Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, turismul trebuie să fie relansat.

‘Turismul trebuie să fie relansat, România are o fereastră de oportunitate pe care poate să o piardă dacă Guvernul României nu înţelege acest lucru. Parlamentul României va fi întotdeauna deschis proiectelor de legi care sunt dezbătute cu sectoarele de profil înainte de a intra în Parlament şi de a fi votate de parlamentari’, a afirmat Zgonea.

Conform ministrului Economiei, Turismului şi Comerţului, Mihai Tudose, modificările aduse legislaţiei în domeniile turism şi fiscal trebuie să răspundă atât intereselor operatorilor, cât şi statului.

‘Evenimentul de azi e o încununare a unor eforturi, în ultimele luni, de colaborare între ce înseamnă agenţi de turism şi partea guvernamentală, este o adaptare a eforturilor guvernamentale şi a ceea ce înseamnă schimbarea legislaţiei în turism şi nu numai (…) şi în domeniul fiscal, modificări care să răspundă cu adevărat doleanţelor operatorilor din turism şi, evident, şi intereselor statului’, a spus Mihai Tudose.

La dezbaterile de pe litoral au mai participat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), Mirela Matichescu, senatorul Nicolae Moga, deputatul Mircea Dobre şi primarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...