Împrumuturile băncilor portugheze de la BCE au scăzut cu 6% în iulie

Instituţiile portugheze de creditare au împrumutat în luna iulie de la Banca Centrală Europeană o sumă de 56,8 miliarde euro, în scădere cu 6% faţă de nivelul record de 60,5 miliarde de euro în luna iunie, arată datele prezentate luni de Banca Centrală a Portugaliei, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 06 aug. 2012, 19:39
Împrumuturile băncilor portugheze de la BCE au scăzut cu 6% în iulie

Băncile portugheze au îndeplinit în iunie noile cerinţe de capital ale Autorităţii Bancare Europene (EBA) dar au fost excluse de pe piaţa interbancară din cauza temerilor privind perspectivele economice ale ţării.

În luna aprilie a anului trecut Portugalia a devenit a treia ţară din zona euro (după Grecia şi Irlanda) care a fost nevoită să solicite ajutor extern. Conform unui acord cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, Portugalia a primit un pachet de sprijin în valoare de 78 miliarde de euro, dintre care 12 miliarde de euro au fost alocate pentru sprijinirea băncilor portugheze.

Recent guvernul de la Lisabona s-a angajat să injecteze peste 6,6 miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor Banco Comercial Portugues SA (BCP), Banco BPI SA (BPI) şi Caixa Geral de Depositos SA.

În conformitate cu planul de sprijinire, băncile portugheze trebuie s-şi majoreze indicele de adecvare a capitalului Tier 1 până la 9% până la sfârşitul lui 2011 şi la 10% la finele lui 2012.

Mulţi investitori se aşteaptă ca Portugalia, din cauza declinului economiei, să solicite încă un pachet de asistenţă financiară şi mai mult timp pentru achitarea împrumuturilor, înainte de a reveni pe pieţele de obligaţiuni.

Economia Portugaliei a avut o evoluţie peste aşteptări în primul trimestru din 2012, înregistrând un declin de doar 0,1%, comparativ cu precedentele trei luni, deşi ţara încă este în recesiune, a anunţat recent Institutul Naţional de Statistică.

A fost cel mai mic declin trimestrial de când Portugalia a intrat în recesiune, la sfârşitul lui 2010. În ritm anual, Produsul Intern Brut al Portugaliei a înregistrat în perioada ianuarie-martie 2012 o scădere de 2,2%.

Pentru acest an Institutul Naţional de Statistică estimează un declin al economiei de 3%, din cauza măsurilor de austeritate adoptate pentru a îndeplini termenii acordului cu UE şi FMI, care au acordat anul trecut Lisabonei un pachet de asistenţă financiară de 78 miliarde de euro până în 2013.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...