Impunerea pierderilor financiare pentru erori în cheltuirea banilor UE, inclusiv României printre alte țări UE

Comisia Europeană ar trebui să ia în calcul impunerea pierderilor financiare acelor state incapabile să introducă un control eficient asupra modului în care sunt cheltuiți banii UE, a declarat, miercuri, eurodeputatul PPE Markus Pieper, după prezentarea, marți, în Parlamentul European, a raportului pe 2012 al Curții Europene de Conturi (ECA), menționând România, alături de Republica Cehă și Polonia, printre tările în care 'în ultimii ani problemele au crescut'.
Economica.net - joi, 07 nov. 2013, 06:06
Impunerea pierderilor financiare pentru erori în cheltuirea banilor UE, inclusiv României printre alte țări UE

Eurodeputatul PSD Cătălin Ivan susține că Pieper încearcă să atace guvernul USL și că dă dovadă de superficialitate în citirea raportului ECA.

Markus Pieper, eurodeputat german, membru al grupului PPE și raportor pentru descărcarea bugetară a Comisiei Europene pe 2012, a afirmat miercuri că ‘rata generală de eroare a crescut pentru al treilea an consecutiv’, potrivit site-ului PE.

‘Este de evidențiat că problema persistă, în special în Spania, Grecia și Italia. Voi cere CE să își asume o mai mare responsabilitate, inclusiv să impună pierderile financiare statelor care nu sunt capabile să stabilească un sistem eficient de control. În ultimii ani, România, Polonia și Cehia au avut probleme tot mai mari din acest punct de vedere’, a declarat Pieper.

În statele membre care au probleme din acest punct de vedere, susține Pieper, CE trebuie să-și asume responsabilitatea pentru certificarea autorităților naționale de audit, conform unui comunicat al grupului PPE pe această temă. Eventual, adaugă el, ar trebui aplicate sancțiuni efective statelor membre care continuă să încalce regulile.

Markus Pieper a solicitat în mod repetat ‘un mecanism de corecție financiară, inclusiv o înghețare a fondurilor UE’ pentru statele cu rate mari de eroare.

‘Trebuie să prevenim ca statele care fac mereu aceleași greșeli să discrediteze întreaga politică de finanțare a UE. CE trebuie să intervină direct aici’, afirmă eurodeputatul german.

Michael Theurer, din grupul ALDE, președintele Comisiei pentru control bugetar (CONT), citat tot de site-ul PE, a afirmat la rândul său că, ‘în majoritatea cazurilor, statele membre au avut suficiente informații la dispoziție pentru a detecta și corecta erorile’.

‘CE trebuie să furnizeze mai multă asistență statelor membre, dar în același timp să fie pusă în situația de a aplica sancțiuni ‘financiare’ celor care comit erori repetate’, a afirmat Michael Theurer.

Președintele Curții Europene de Conturi, Vitor Caldeira, a declarat marți, în cadrul unei audieri în Comisia CONT, că există multe lucruri care pot fi îmbunătățite la gestionarea banilor UE.

‘Managementul financiar al UE trebuie să fie ameliorat. Principala noastră preocupare este cum să îmbunătățim lucrurile pentru perioada financiară 2014-2020. Rata de eroare a crescut în ultimii trei ani, dar lucrul cel mai important este să vedem ce putem face pentru ca următoarea perioadă de programare să asigure o nouă cultură de management bazată pe performanță, cu reguli simple, obiective clare și rezultate care să aducă valoare adăugată cetățenilor europeni’, a declarat Caldeira pentru site-ul PE.

El a precizat că o problemă este faptul că pentru statele membre care nu au respectat regulile nu există corecții nete, ele având la dispoziția aceeași sumă de fonduri europene. ‘Avem nevoie de un sistem de corecții nete pentru a stimula statele membre să respecte mai bine regulile’, a precizat Vitor Caldeira.

În replică, eurodeputatul PSD Cătălin Ivan, membru al Comisiei CONT alături de Markus Pieper, a afirmat că declarația acestuia s-a dorit a fi un atac la guvernul USL, dar că a trădat superficialitatea cu care a citit raportul Curții Europene de Conturi.

‘Problemele au existat. Raportul ECA este unul corect. În 2012, guvernul USL a preluat o situație dezastruoasă. Sancțiunile din partea CE au existat, fondurile au fost blocate pe mai multe axe, guvernul USL a început dialogul cu Comisia și a rezolvat problemele respective, dovadă că au fost deblocate programele operaționale, dar asta s-a întâmplat spre sfârșitul lui 2012 și la începutul lui 2013. Singura mea mențiune este că domnul europarlamentar nu s-a informat absolut deloc despre situația concretă din România, a preluat doar câteva paragrafe din raportul Curții de Conturi și a considerat că e o oportunitate foarte bună de a se face util politic popularilor europeni atacând guvernul USL’, a declarat Ivan pentru AGERPRES.

Prin urmare, consideră Cătălin Ivan, ceea ce solicită eurodeputatul german din PPE nu se poate întâmpla, întrucât ‘problemele respective au fost rezolvate, iar sancțiuni au existat din partea Comisiei la momentul respectiv’.

‘Comisia Europeană poate sancționa un stat membru dacă apar nereguli și, dacă neregulile respective sunt cronice, se poate ajunge până la pierderea acelor fonduri’, a mai spus eurodeputatul PSD.

Te-ar mai putea interesa și
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco, furnizor specializat de software listat pe piața Alternative Investment Market a London Stock Exchange, preia Vertical Digital și Sons of Coding, companii de software cu sediul în Oradea......
Acord de cooperare România – Coreea de Sud. Deschidere de birouri de ataşaţi militari la Bucureşti şi Seul
Acord de cooperare România – Coreea de Sud. Deschidere de birouri de ataşaţi militari la Bucureşti şi Seul
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi omologul sud-coreean, Shin Won Sik, au semnat, marţi, un acord-cadru de cooperare ...
Veniturile Renault au depăşit aşteptările în primul trimestru. Vânzările Dacia Sandero au crescut în Europa cu peste 20%
Veniturile Renault au depăşit aşteptările în primul trimestru. Vânzările Dacia Sandero au crescut în Europa cu peste 20%
Grupul auto francez Renault a raportat marţi venituri peste aşteptări pentru primul trimestru al acestui an, graţie cererii ...
Asia a fost în 2023 „regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe” legate de climă
Asia a fost în 2023 „regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe” legate de climă
Asia a fost în 2023 "regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe" legate de condiţiile meteorologice, inundaţiile şi ...