Cei mai mulţi copii nu au fost vaccinaţi ROR pentru că nu au venit la medic, NU din cauza refuzului părinţilor

Ministerul Sănătăţii a anunţat recent că ne confruntăm cu o epidemie de rujeolă iar principala cauză a acestei epidemii sunt "campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor". Cele mai recente date centralizate privind vaccinarea ROR arată cei mai mulţi copii - peste 74% dintre ei - nu au fost vaccinaţi ROR în 2015 din cauza neprezentării la medic, şi că doar 6.9% dintre copii nu au fost vaccinaţi din cauza refuzului explicit al părinţilor lor. Autorităţile nu ştiu însă şi nu vor să afle din ce cauze nu se prezintă copiii la medic şi câţi dintre ei nu sunt în evidenţele unui medic de familie. Cifrele oficiale dezvăluie o nouă gaură neagră despre care nu vorbeşte nimeni: cei 74% dintre copiii nevaccinaţi ROR în 2015 sunt nişte "fantome" pentru sistemul medical. 
Cristina Şomănescu - joi, 22 sept. 2016, 21:03
Cei mai mulţi copii nu au fost vaccinaţi ROR pentru că nu au venit la medic, NU din cauza refuzului părinţilor

ECONOMICA.NET a obţinut datele oficiale ale autorităţilor despre principalele cauze ale nevaccinării ROR în 2015. Acestea sunt cele mai recente informaţii centralizate de autorităţi privind acoperirea vaccinală cu ROR.

Iată cauzele nevaccinării cu ROR în 2015

  • 74,5% dintre copiii eligibili să fie vaccinaţi ROR în 2015 nu au primit vaccinul din cauza neprezentării la vaccinare. Autorităţile nu ştiu DE CE aceşti copii nu au ajuns la un medic de familie, dar nici CINE, care este profilul acestor copii şi al părinţilor lor şi câţi dintre ei sunt înscrişi la un medic de familie.
  • 6,9% dintre copiii eligibili nu au fost vaccinaţi ROR din cauza refuzului explicit al părinţilor lor.
  • 6,1% dintre copii nu au fost vaccinaţi ROR pentru că au avut contraindicaţii medicale.
  • 6% dintre copii nu au fost vaccinaţi ROR din culpa medicului lor de familie; copiii nu au fost incluşi pe lista de catagrafie de către medic.
  • 0,9% dintre copii nu au fost vaccinaţi ROR pentru că s-au născut în străinătate.
  • 0,3% dintre copii nu au fost vaccinaţi ROR din cauza lipsei vaccinului.

Aceste date reflectă cauzele nevaccinării cu vaccin ROR la vârsta de 7 ani a copiilor născuţi în anul 2008, şi la vârsta de 5 ani a copiilor născuţi în anul 2010. Informaţiile sunt prezentate în „Analiza rezultatelor estimarii acoperirii vaccinale cu ROR 2 la vârsta de 7 ani, cu ROR 2 la vârsta de 5 ani şi cu dT la vârsta de 14 ani”, realizată de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. 

Mai mult, acestea sunt principalele cauze ale nevaccinării cu ROR şi pentru copiii născuţi în iulie 2014, potrivit raportărilor aceluiaşi centru.

74,5% dintre copiii eligibili să fie vaccinaţi ROR în 2015 nu au primit vaccinul din cauza neprezentării la medic. Autorităţile nu sunt interesate să afle cauzele acestui dezastru.

Anual, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) face analize complexe despre acoperirea vaccinală împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului (ROR) în România. CNSCBT asigură coordonarea profesională specifică a Institutului Naţional de Sănătate Publică, a reţelei naţionale de supraveghere epidemiologică şi controlul bolilor transmisibile. 

Din analiza acoperirii vaccinale cu ROR în 2015, obţinută de ECONOMICA.NET aflăm că „neprezentarea” este principala cauză a nevaccinării împotriva ROR.

Autorii raportului nu explică însă în acest document ce înţeleg prin „‘neprezentare”, cum au definit, operaţionalizat acest concept. Or, rezultatele oricărei cercetări depind de modul în care definim conceptele pe care le măsurăm, evaluăm, în acest caz – cauzele nevaccinării ROR. Mai mult, orice cercetare serioasă prezintă încă de la început metodologia de cercetare. În analizele realizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile definirea conceptelor măsurate lipseşte cu desăvârşire.

ECONOMICA.NET a întrebat explicit oficialii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) cum au definit „neprezentarea”, care este profilul copiilor incluşi în categoria celor care nu s-au prezentat la vaccinare şi care au fost cauzele neprezentării la medic. Formularea autorilor raportului e suficient de vagă încât să lase loc de interpretări, funcţie de cât de optimist sau nu vrem să prezentăm cauzele nevaccinării ROR.

„Prin neprezentare se înţelege faptul că, din diferite motive, copiii nu s-au prezentat la vaccinare. Nu efectuăm analize de profil psihologic, ci facem analize din punct de vedere statistic pentru a fi prezentate ulterior Ministerului Sănătăţii şi opiniei publice. Copiii care nu s-au prezentat la vaccinare sunt încadraţi în categoria „neprezentare” iar cei care s-au prezentat, dar nu era disponibil vaccinul (ROR) sunt încadraţi în categoria „lipsa vaccin”, au răspuns oficialii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) pentru ECONOMICA.NET.

Câţi dintre cei care nu s-au prezentat la vaccinare nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie?

Autorităţile nu ştiu nici răspunsul la această întrebare.
„Nu se face analiza pe copiii care nu sunt înscrişi la un medic de familie, din acest motiv nu avem date despre ei”, au continuat oficialii INSP.

Vaccinul ROR a fost introdus în calendarul naţional de vaccinare în anul 2005. Din anul 2010, acoperirea vaccinală cu ROR a scăzut anual, situându-se în 2015 la 85,8% pentru prima doză de vaccin şi la 67% pentru doza a doua, mult sub ţinta de 95% recomandată de OMS (vezi tabelul din galeria foto). 

Recomandările autorilor raportului privind creşterea acoperirii vaccinale cu ROR: amenzi de până la 30.000 de euro şi închisoare de până la doi ani pentru părinţii care nu-şi vaccinează copiii

Autorii raportului despre acoperirea vaccinală cu ROR recomandă analizarea oportunităţii unei propuneri legislative privind obligativitatea vaccinării şi oferă spre exemplu strategia Franţei de creştere a acoperirii vaccinale. În Franţa, încălcarea obligaţiei de vaccinare se pedepseşte cu amenzi de până la 30.000 de euro şi închisoare de până la doi ani.

Rujeola are în medie o mortalitate de 1-2 decese la 1.000 de îmbolnăviri, decese care pot fi prevenite prin vaccinarea copiilor la vârsta de un an şi 5 ani, protejând astfel atât copiii vaccinaţi, cât şi pe cei care nu pot fi vaccinaţi, precum cei decedaţi în cursul acestui an. 

Vă amintim că în primele opt luni ale acestui an, s-au raportat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de judeţe din ţară. Trei copii au murit din cauza rujeolei. Creşterea numărului de îmbolnăviri este alarmantă faţă de anul 2015 când am avut doar şapte cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...