În 2019 au fost lansate 17 emisiuni de obligaţiuni, în valoare de peste 4 miliarde de lei – director general BVB

Anul acesta au fost lansate 17 emisiuni de obligaţiuni, în valoare totală de peste 4 miliarde de lei, şi trendul va continua şi în 2020, când este posibil să avem şi emisiuni de acţiuni, a declarat, luni, Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, la evenimentul de listare a obligaţiunilor BT Leasing la BVB, scrie Agerpres.
Economica.net - lun, 23 dec. 2019, 09:21
În 2019 au fost lansate 17 emisiuni de obligaţiuni, în valoare de peste 4 miliarde de lei - director general BVB

„Anul 2019 a fost un an foarte bun din punct de vedere al emisiunilor de instrumente cu venit fix şi ne bucurăm foarte mult că din ce în ce mai multe companii accesează piaţa de capital prin astfel de emisiuni. Au fost 17 emisiuni în 2019, cu o valoare de peste 4 miliarde de lei, şi cred că acest trend va continua şi în 2020, unde sperăm să vedem şi nişte emisiuni de acţiuni, nişte IPO-uri”, a spus Adrian Tănase.

De asemenea, preşedintele BVB, Lucian Anghel, a afirmat că peste 5 ani este posibil ca majoritatea a băncilor şi a societăţilor de leasing să folosească finanţarea prin obligaţiuni.

Obligaţiunile BT Leasing (BTL) au debutat luni la tranzacţionare pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti, BT Leasing fiind a doua companie a Grupului Financiar Banca Transilvania care foloseşte mecanismele de finanţare ale Bursei de Valori Bucureşti.

Prin listarea obligaţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti, BTL se aliniază strategiei Grupului BT de a fi principalul susţinător al mediului de afaceri de afaceri şi al pieţei de capital din România.

„Pentru BT Leasing, această emisiune de obligaţiuni înseamnă mai ales finanţarea de contracte noi de leasing. Dorim să susţinem companiile româneşti, în special IMM-urile, să fie tot mai competitive în domeniul lor de activitate”, a declarat Ionuţ Morar, director general, BT Leasing.

Prima emisiune de obligaţiuni a BT Leasing a fost încheiată tot în această lună, printr-un plasament privat şi s-a adresat investitorilor instituţionali .

Suma totală atrasă este de 40 de milioane de euro. Obligaţiunile au fost emise în euro, în două tranşe cu maturităţi diferite, respectiv cu o maturitate de 6 ani, cu un cupon variabil de Euribor 6M+2%, iar pentru maturitatea de 5 ani, cuponul variabil este Euribor 6M+1,75%, cu plata semestrială. Emisiunea a marcat o premieră pe piaţa de capital din România, fiind prima emisiune în euro cu dobândă variabilă şi două tranşe cu maturităţi diferite.

„Ne bucurăm că am reuşit să fim alături de colegii noştri de la BT Leasing pentru realizarea acestei emisiuni şi deschiderea unei noi etape în povestea BT Leasing, prin accesarea unei metode alternative de finanţare, respectiv prin intermediul pieţei de capital”, a spus Daniela Secară, director general, BT Capital Partners.

Intermediarul este BT Capital Partners, divizia de investment banking & capital markets a Grupului Financiar Banca Transilvania şi membru exclusiv în România al Oaklins.

BT Leasing este de peste 20 de ani pe piaţa de leasing. Fondată în iunie 1995, cu 8 acţionari cu 100% capital românesc, compania se numea iniţial LT Leasing Transilvania. În 2002, Banca Transilvania a devenit acţionar unic şi tot de atunci compania a devenit BT Leasing Transilvania. BTL a finanţat peste 15.000 de clienţi şi a încheiat peste 30.000 de contracte.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...