În aşteptarea 5G, cererea pentru smartphone-uri a rămas slabă şi în trimestrul al treilea

Vânzările globale de smartphone-uri au continuat să scadă în trimestrul al treilea, când piaţa s-a contractat cu 0,4% comparativ cu trimestrul al treilea din 2018, potrivit Gartner. Cererea a rămas slabă, deoarece consumatorii au devenit mai preocupați de obținerea de valoare pentru bani.
Economica.net - mar, 03 dec. 2019, 19:36
În aşteptarea 5G, cererea pentru smartphone-uri a rămas slabă şi în trimestrul al treilea

„Pentru majoritatea utilizatorilor de smartphone-uri, a scăzut dorința de a deține cel mai puțin scump smartphone. Utilizatorul de astăzi ai telefoanelor inteligente optează pentru smartphone-urile de nivel în defavoarea celor de nivel superior, deoarece oferă un raport calitate/preţ mai bun”, a declarat Anshul Gupta, director de cercetare senior la Gartner. „În plus, în timp ce așteaptă ca rețeua 5G să aibă acoperire în mai multe țări, utilizatorii de smartphone-uri întârzie deciziile de cumpărare până în 2020″.

Această schimbare a determinat branduri precum Samsung, Huawei, Xiaomi, OPPO și Vivo să își consolideze portofoliile entry-level și midtier. Noua strategie a ajutat Huawei, Samsung și OPPO să crească în al treilea trimestru al anului 2019. În schimb, Apple a înregistrat o altă scădere de două cifre a vânzărilor.

Topul producătorilor

Samsung si-a menținut poziția nr. 1 la nivel global în al treilea trimestru al anului 2019, prin creșterea vânzărilor de smartphone-uri cu 7,8%, faţă de T3 din 2018, la 79 milioane de unităţi. „Reînnoirea agresivă a portofoliului său, cu accent pe segmentele medii și entry level, a dus la consolidarea poziției sale în piaţă”, a spus Gupta.

Huawei a fost singurul dintre primii cinci furnizori la nivel mondial de smartphone-uri care a înregistrat o creștere de două cifre a vânzărilor de smartphone-uri în trimestrul al treilea al anului 2019. Compania a vândut 65,8 milioane de smartphone-uri, cu o creștere de 26% față de aceeaşi perioadă a anului trecut. Performanța companiei în China a fost motorul cheie al creșterii sale globale de vânzări de smartphone-uri. A vândut 40,5 milioane de smartphone-uri în China și și-a mărit cota de piață locală cu aproape 15 puncte procentuale.

Deși interdicția de a accesa tehnologiile cheie din SUA nu a fost pusă în aplicare, mai ales că tocmai a fost anunțată încă o prelungire de trei luni, măsura a adus negativitate în jurul mărcii Huawei pe piața internațională. Cu toate acestea, ecosistemul puternic al Huawei din China a continuat să crească. Situația actuală cu SUA a activat, de asemenea, patriotismul în rândul partenerilor Huawei, care acum sunt  mai dornici să își promoveze smartphone-urile în China – o dezvoltare care îngreunează şansele rivalilor locali să concureze agresiv împotriva Huawei. Investiția îndelungată a Huawei în sub-branduri (Honor și Nova), în operațiuni multicanal (online și retail) și în 5G și alte inovații tehnologice reprezintă baza succesului său în China.

Vânzările de iPhone ale Apple au continuat să scadă în al treilea trimestru din 2019. Apple a vândut 40,8 milioane de iPhone, în scădere cu 10,7%. „Deși Apple și-a continuat promoțiile și reducerile pe diverse piețe, acest lucru nu a fost suficient pentru a stimula cererea la nivel global”, a spus Gupta. „Vânzările pe piața din China Mare au continuat să se îmbunătățească, însă acestea vin după o scădere de două cifre înregistrată la începutul anului. IPhone 11, 11 Pro și 11 Pro Max au înregistrat o bună adopție inițială, ceea ce sugerează că vânzările ar putea fi pozitive în ultimul trimestrul rămas”.

Xiaomi, un alt producător chinez, îşi păstrează locul patru, cu 32,2 milioane de telefoane vândute, mai puţin cu un milion faţă de T3 2018. Oppo închide top 5, cu 30,8 milioane de unităţi.

Black Friday şi Cyber Monday, speranţele industriei până la finalul anului

Odată cu venirea Black Friday și Cyber Monday, ofertele pentru smartphone-uri ar trebui să resusciteze cererea consumatorilor în al patrulea trimestru al anului 2019. Vânzătorii, inclusiv Google și Samsung, oferă promoții agresive la prețuri nu doar pentru smartphone-urile lor mai vechi, ci și pentru dispozitivele noi, precum Google Pixel 4 și Samsung Galaxy Note 10.

Concurența dintre producătorii de telefoane mobile se va concentra din ce în ce mai mult pe smartphone-urile şi mai inteligente. Aceste dispozitive vor furniza conținut și servicii din ce în ce mai personalizate care se bazează pe contextele și preferințele utilizatorilor.

„Pentru a oferi experiențe personalizate relevante, producătorii vor trebui să îmbunătățească integrarea inteligenței artificiale (AI) în smartphone-uri și să facă din capabilitățile de securitate și confidențialitate aspecte esențiale ale brandurilor lor”, a declarat Roberta Cozza, director de cercetare senior la Gartner.

Într-o perioadă de inovație limitată de tehnologie, managerii de produse ar trebui să se concentreze pe oferirea unor funcții atractive la prețuri mici cât mai rapid posibil. Dacă oferă un raport calitate/preţ mai bun, aceştia pot crește cererea pentru smartphone-uri.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...