În Bazinul Superior al Oltului, debite istorice cu probabilitate de revenire odată la 100-200 de ani

În Bazinul Superior al Oltului au fost consemnate, în ultimele 24 de ore, debite istorice cu probabilitate de revenire odată la 100, respectiv 200 de ani, iar populaţia trebuie să respecte cu stricteţe recomandările autorităţilor şi să nu traverseze cursurile de apă aflate sub avertizare, se arată într-un comunicat al Administraţiei Naţionale Apele Române remis marţi seară AGERPRES.
Economica.net - mie, 30 iul. 2014, 05:46
În Bazinul Superior al Oltului, debite istorice cu probabilitate de revenire odată la 100-200 de ani

Potrivit acestuia, în zona judeţelor Gorj, Vâlcea, Argeş şi Teleorman au fost înregistrate precipitaţii cumulate care au depăşit valori de 100-180 l/mp în ultimele două zile.

‘Debitele înregistrate la staţia Nistoreşti, de pe râul Olteţ, şi staţia Râmnicu-Vâlcea de pe râul Olăneşti sunt debite care au probabilitate de revenire odată la 100-200 de ani’, precizează ANAR.

Marţi seară la ora 19,00 erau înregistrate depăşiri ale Cotelor de Pericol la nouă staţii hidrometrice din judeţele Vâlcea, Gorj şi Vrancea, astfel: pe râul Lotru la două staţii hidrometrice- Valea lui Stan şi Mălaia; pe Voinesiţa, la staţia Pichet; pe Olteţ, la două staţii Nistoreşti şi Oteteliş; pe Latoriţa, la staţia Gura Latoriţiei; pe Olăneşti, la staţia Râmnicu-Vâlcea; pe Bistriţa, la staţia Băbeni; pe râul Cerna, la staţia hidrometrică Cerna.

‘În urma precipitaţiilor cumulate înregistrate în zonă, s-a produs o alunecare de teren care a blocat albia râului Lotru, în aval de acumularea Brădişor, localitatea Saliştea, iar echipele Apelor Române prin Sistemul de Gospodărirea Apelor Vâlcea au intervenit cu o formaţie de intervenţie şi cu utilaje (un buldozer, un excavator şi două camioane) şi s-a reuşit asigurarea secţiunii de scurgere a apelor. În urma precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, alunecarea de teren s-a reactivat şi albia a fost blocată din nou. În prezent, a fost inundat DN 7A în zona localităţii Saliştea, pe sectorul alunecării de teren acesta funcţionând ca un deversor de ape mari. La aceasta oră, se înregistrează o uşoară tendinţă de scădere. În continuare, pe raza localităţilor aflate în aval de acumularea Brădişor (Saliştea, Pascoaia, Valea lui Stan şi Brezoi), se impune o atenţie deosebită, iar populaţia trebuie să asculte cu stricteţe de recomandările autorităţilor locale, precum şi de dispoziţiile reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă’, subliniază ANAR.

În zona Novaci pe sector aval până la Bengeşti, judeţul Gorj, se înregistrează tendinţa de scădere. Lucrările hidrotehnice de apărare de mal în zona Novaci-Pociovalistea au fost afectate, dar lucrările principale de indiguire au rezistat. Pe acest sector, echipele Apelor Române intervin cu formaţia Novaci aparţinând Sistemului de Gospodărirea Apelor Gorj- 10 persoane, cu buldoexcavator, un excavator şi trei camioane care acţionează pentru diminuarea efectelor inundaţiilor, stoparea eroziunilor şi menţinerea lucrărilor în stare de funcţionare.

‘În cursul nopţii de 28 iulie spre 29 iulie şi în cursul zilei de azi (marţi – n.r.), s-a intervenit în comunele Pieleşti, Mischii, Dragoteşti şi Teslui, echipele de intervenţie ale Apelor Române au acţionat cu utilajele din dotare (1000 saci de nisip, 2 multifuncţionale, 2 buldozere, 2 excavatoare şi 6 basculante) şi cu personal (50 muncitori). În aval de Robăneşti, pe Teslui au fost inundate doar terenuri agricole, fiind evitată astfel inundarea gospodăriilor’, se mai arată în comunicatul ANAR.

Pe de altă parte, specialiştii avertizează că, având în vedere precipitaţiile înregistrate în ultimele ore (83 l/mp în 3 ore) la staţia Siliştea Gumeşti, pentru orele următoare, pe pârâul Câinelui se vor înregistra nivele peste cota de inundaţie, fiind posibile inundaţii cu efect local în zona localităţilor Siliştea Gumeşti, Ciolăneştii din Deal, Necşeşti şi Vârtoapele. De asemenea, potrivit ANAR, este posibil ca lucrările de apărare aflate în execuţie să fie afectate (în zonele Baldovineşti şi Vartoapele).

Totodată, a fost semnalată depăşirea capacităţii proiectate a digurilor pe râul Vediţa din zona localităţii Coloneşti, judeţul Olt, apa trecând peste ele cu o lamă deversantă de cca 10 cm pe o lungime de cca 1,5 km pe ambele maluri. De asemenea, apa trece peste podul DN Piteşti Craiova. Sunt potenţial afectate localităţile Coloneşti, Bărăşti şi Bătăreni.

‘Având în vedere caracterul rapid şi efectele viiturilor formate pe râurile mici, ANAR face un apel către populaţie să nu traverseze cursurile de apă aflate sub avertizare, să evite circulaţia pe podeţe şi punţi şi să respecte întocmai indicaţiile reprezentanţilor Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă’, se arată în încheierea comunicatului.

Te-ar mai putea interesa și
Profitul UniCredit din trimestrul doi a depășit un miliard de euro
Profitul UniCredit din trimestrul doi a depășit un miliard de euro
UniCredit SpA a raportat vineri un profit trimestrial peste aşteptări, la o zi după ce a confirmat că a demarat discuţiile pentru preluarea băncii Monte dei Paschi di Siena SpA, transmit......
Italia analizează posibilitatea de a plafona prețurile la testele COVID-19 și se pregătește să reintroducă restricțiile de siguranță
Italia analizează posibilitatea de a plafona prețurile la testele COVID-19 și se pregătește să reintroducă restricțiile ...
Autorităţile din Italia, care se pregătesc să reintroducă de săptămâna viitoare restricţii anti-coronavirus, pe ...
TAROM a început punerea în aplicare a planului de restructurare a personalului
TAROM a început punerea în aplicare a planului de restructurare a personalului
Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM a început de vineri să desfăşoare etapa fazei de implementare ...
Holcim și-a îmbunătățit estimările în privința profitului anual
Holcim și-a îmbunătățit estimările în privința profitului anual
Producătorul de ciment Holcim a anunţat vineri că şi-a îmbunătăţit estimările privind profitul anual şi că analizează ...