În cazul unui cutremur mare, doar 1 asigurător din 13 ar îndeplini cerinţa de capital de solvabilitate – ASF

O singură companie de asigurări din cele 13 supuse unor teste de stres de către ASF pe standardele Solvency II, aplicate de la 1 ianuarie 2016, ar îndeplini cerinţa de capital de solvabilitate (SCR) de peste 100% în cazul unei catastrofe naturale cu cutremur şi doar trei în cazul unor inundaţii, scrie MEDIAFAX.
Economica.net - joi, 16 iul. 2015, 06:15
În cazul unui cutremur mare, doar 1 asigurător din 13 ar îndeplini cerinţa de capital de solvabilitate - ASF

În condiţii de stres, şi anume în condiţiile unor anumite scenarii adverse de pe piaţa financiară şi a asigurărilor, societăţile de asigurare participante nu ar avea capital suficient. Scenariile privind testele de stres specifice asigurărilor (şi anume scenarii privind testele de stres care implică catastrofe naturale, respectiv cutremur şi inundaţii) au cel mai mare impact asupra poziţiei societăţilor de asigurare participante cu privire la regimul de supraveghere Solvabilitate II”, se arată în Raportul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind evaluarea activelor şi pasivelor şi testul de stres (Balance Sheet Review – BSR).

În scenariul de catastrofa naturala cu cutremur, valoarea SCR agregată creşte de la 5,4 miliarde lei în scenariul de bază, la 6,4 miliarde lei, însă totalul fondurilor proprii eligibile pentru acoperirea SCR a scăzut de la 174 milioane lei la ‐3,6 miliarde lei, scrie MEDIAFAX.

„La nivel individual, numai ING, o societate de asigurări de viaţă, a înregistrat, ulterior testării la stres pentru cazul cutremurelor, o valoare a ratei SCR mai mare de 100%, în timp ce Allianz a înregistrat o valoare pozitivă a ratei SCR, dar sub 100%. Toate celelalte societăţi de asigurare participante la exerciţiu au înregistrat în cazul acestui scenariu o valoare a ratei SCR sub 0%”, notează raportul.

Scenariul de catastrofă naturală cu inundaţii a avut un impact similar asupra companiilor participante, deşi mai puţin drastic, deoarece acest scenariu este mai puţin sever decât cel pentru cutremur, scrie MEDIAFAX.

Astfel, trei asigurători, respectiv Allianz, Generali şi ING, au înregistrat o valoarea a ratei SCR de peste 100%, pe când restul companiilor nu au respectat pragul SCR. Groupama şi Omniasig au înregistrat valori pozitive ale ratei SCR, dar sub 100%, în timp ce restul de opt asigurători au consemnat valori negative ale ratei SCR.

Societăţile de asigurare participante sunt mai puţin sensibile la scenariile privind testele de stres de pe pieţele financiare, cu toate că nivelul de subcapitalizare rămâne încă semnificativ. În cazul scenariilor privind testele
de stres pentru piaţa financiară şi situaţia economică (inclusiv aprecierea şi deprecierea RON), rata SCR‐ului median scade de la 48% pentru scenariul de bază, la 40% pentru scenariul de apreciere a monedei naţionale şi la 42% pentru scenariul de depreciere.

Pentru scenariul de stres de depreciere a leului, patru companii (Allianz, Generali, ING şi Omniasig) au înregistrat valori ale ratei SCR peste 100%, însă celelalte nouă societăţi nu îndeplinesc cerinţele de capital.

Asirom, Groupama, Uniqa şi PAID au avut valori pozitive ale ratei SCR, dar sub 100%, pe când ceilalţi cinci asigurători au fonduri proprii negative.

Cu mici diferenţe, scenariul de stres de apreciere a monedei naţionale are un rezultat similar în ceea ce priveşte respectarea cerinţelor de capital.

„Societăţile participante trebuie să pregătească planuri de acţiune care să includă măsurile menite să corecteze orice problema identificată că rezultat al exerciţiului BSR şi testului de stres. Planurile de acţiune vor fi verificate de ASF şi vor include toate măsurile adoptate de către societăţile participante respective după sfârşitul lunii iunie 2014 şi care sunt susceptibile să corecteze deficienţele identificate în cursul execitiului BSR”, se mai arată în raport.

Raportul ASF despre piaţa asigurărilor aici

Te-ar mai putea interesa și
România în Schengen – Germania şi Franţa susţin aderarea României, Croaţiei şi Bulgariei
România în Schengen – Germania şi Franţa susţin aderarea României, Croaţiei şi Bulgariei
Germania susţine aderarea Bulgariei, a Croaţiei şi a României la spaţiul Schengen, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul de interne german Nancy Faeser la sosirea la reuniunea Consiliului......
Încă o scădere pentru ROBOR la trei luni – 8.12.2022
Încă o scădere pentru ROBOR la trei luni – 8.12.2022
ROBOR la trei luni continuă să scadă şi înregistrează cele mai mici valori din iulie 2022 şi până acum. Scăderile ...
ING Bank România a acordat un credit sustenabil de 5 milioane euro companiei Simtel pentru achiziţia de stocuri de panouri fotovoltaice
ING Bank România a acordat un credit sustenabil de 5 milioane euro companiei Simtel pentru achiziţia de stocuri de panouri ...
ING Bank România a acordat un credit sustenabil de 5 milioane de euro (25 milioane de lei) companiei româneşti de inginerie ...
CFR Infrastructură Cluj a semnat contracte de 700 milioane de lei cu asocierea româno – poloneză Drum Asfalt – Zue
CFR Infrastructură Cluj a semnat contracte de 700 milioane de lei cu asocierea româno – poloneză Drum Asfalt – ...
CFR Infrastructură Cluj a semnat 45 contracte în valoare totală de 699,879 milioane de lei, fără TVA, pentru execuția ...