În ce a ţinut BNR rezerva valutară

BNR a ţinut mai mulţi bani din rezervă în dolari americani şi a redus uşor expunerea pe agenţiile guvernamentale. BNR administra la sfârşitul anului trecut rezerve valutare de 32,5 miliarde de euro. Sumele imense aflate în administrare au adus băncii naţionale doar 24 de milioane de euro.
Mihai Banita - mar, 01 iul. 2014, 21:07
În ce a ţinut BNR rezerva valutară

Rezerva valutară a crescut anul trecut cu 1,3 miliarde de euro, la 32,5 miliarde de euro, chiar dacă BNR a plătit 4,9 miliarde de euro din împrumutul către FMI şi activitatea de creditare în valută a continuat să scadă, cu efecte asupra rezervelor minime obligatorii ale băncilor, ce intră în rezerva BNR. Asta arată că BNR a cumpărat valută din piaţă şi a vândut lei, pentru a menţine cursul depreciat faţă de tendinţa pieţei.

Din plasarea rezervei, BNR nu a reuşit să obţină decât un randament de 0,07%, pe fondul reducerii dobânzilor la nivel internaţional. Asta înseamnă 24 milioane euro – mai puţin de jumătate din veniturile din 2012 (57 milioane euro) şi fără niciun termen de comparaţie cu vârful atins în 2008 (1,45 miliarde euro). BNR plasează banii în general în active lichide şi obligatoriu cu rating maxim.

Chiar dacă din 32,5 miliarde de euro BNR nu a obţinut decât 24 de milioane de euro într-un an, Banca centrală se laudă în raport cu o performanţă peste indicele Merryll Lynch.

„Ca rezultat al unui management activ, portofoliile gestionate de BNR au înregistrat performanţe superioare în raport cu portofoliile de referinţă, în pofida climatului investiţional nefavorabil. Astfel, rentabilitatea portofoliilor denominate în euro şi a celor în dolari SUA s-a situat la nivelul de 0,03 la sută, respectiv 0,18 la sută, în timp ce portofoliile de referinţă (indicii Bank of America Merrill Lynch, formaţi din titluri de stat purtătoare de cupon, cu maturităţi reziduale de până la un an) au înregistrat o rentabilitate de 0,01 la sută pentru euro şi de 0,16 la sută pentru dolarul SUA. Portofoliul denominat în lire sterline a consemnat, de asemenea, o performanţă relativă pozitivă”, se arată în raportul BNR.

BNR şi-a impus singură o limită a deţinerilor de active în euro de 55-85% şi de 10-35% pentru dolari. Anul trecut BNR a profitat doar parţial de randamentele mai mari oferite pentru activele în dolari faţă de cele în euro, şi a crescut expunerea pe moneda SUA de la 18,7% la 25,4%, în timp ce expunerea pe euro a scăzut de la 72,7% la 65,8%. Ponderea activelor în alte valute s-a menţinut aproximativ constantă la 8,8%.

Te-ar mai putea interesa și
Moderna confirmă că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de ea are o eficiență de 93% la șase luni după administrare
Moderna confirmă că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de ea are o eficiență de 93% la șase luni după administrare
Compania americană Moderna a anunţat joi că vaccinul ei anti-COVID-19 are o eficienţă de aproximativ 93% la şase luni după administrarea celei de-a doua doze, un procent aproape neschimbat în......
Premieră națională: CJ Bihor și primăria Oradea înființează propria linie aeriană
Premieră națională: CJ Bihor și primăria Oradea înființează propria linie aeriană
Consiliul Județean Bihor şi municipiul Oradea îşi înfiinţează, în premieră naţională, o companie aeriană proprie, ...
Cîțu infirmă că Ministerul Muncii va pierde bani la rectificare, dar că va fi virată o sumă mai mică de la buget pentru a acoperi deficitul de la pensii
Cîțu infirmă că Ministerul Muncii va pierde bani la rectificare, dar că va fi virată o sumă mai mică de la buget ...
Premierul Florin Cîţu a declarat joi, la Palatul Victoria, că la rectificarea bugetară nu se taie nimic de la Ministerul ...
Orban: Cel puţin 40 de miliarde de lei trebuie prevăzuţi pentru PNDL 3
Orban: Cel puţin 40 de miliarde de lei trebuie prevăzuţi pentru PNDL 3
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi că "este imperios" ca încă de pe acum să înceapă pregătirea PNDL ...