Cele mai mari salarii din România au fost în IT, în ianuarie 2016

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.943 lei în luna ianuarie 2016, în scădere cu 171 de lei faţă de decembrie 2015, respectiv cu 8,1%, cel mai mult câştigându-se în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, iar cel mai puţin în hoteluri şi restaurante, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mie, 09 mart. 2016, 08:56
Cele mai mari salarii din România au fost în IT, în ianuarie 2016

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,7%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 114,1%.

În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu nominal brut, acesta a fost în ianuarie de 2.688 de lei, cu 8,3% mai mic decât în luna decembrie 2015.

Conform INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (5.113 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.163 lei).

‘În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an’, explică INS.

În raport cu evoluţia preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real a fost de 92,6% pentru luna ianuarie 2016 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 147,7%, cu 11,7 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna decembrie 2015.

În luna ianuarie 2016, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2015 a primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sărbători), drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte/proiecte) sau a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 33,1% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), respectiv cu 30,9% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; între 20,5% şi 29,5% în activităţi de editare, extracţia minereurilor metalifere, transporturi pe apă, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi aeriene, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, cercetare-dezvoltare; între 15,0% şi 19,5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea produselor din tutun, industria metalurgică, telecomunicaţii, extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, alte activităţi de servicii.

Creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în sectorul economic doar în tranzacţii imobiliare (cu 2,6%), activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (cu 0,7%) şi au fost cauzate în principal de acordarea de prime ocazionale şi realizarea de producţii ori încasări mai mari (funcţie de contracte).

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (cu 1,9%), respectiv în administraţia publică (cu 1,4%). În sănătate şi asistenţă socială câştigul salarial mediu net a crescut uşor comparativ cu luna precedentă, respectiv cu 0,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...