În ce îşi investesc brokerii proprii bani. Imobiliarele sunt printre preferinţe

Spre deosebire de plasamentele selective făcute cu banii proprii de casa de brokeraj Swiss Capital Bucureşti, SSIF Broker Cluj Napoca administrează pentru compania lor un portofoliu de 62 de companii. Cele două case de brokeraj au strategii diferite, dar amândouă au ţinte din domeniul imobiliar.
Adrian N. Ionescu - mar, 14 iul. 2015, 21:02
În ce îşi investesc brokerii proprii bani. Imobiliarele sunt printre preferinţe

Brokerii de la bursă se implică direct în afaceri imobiliare, în absenţa unor surse de câştig substanţiale la Bursă.

Recent, casa de brokeraj Swiss Capital Bucureşti a raportat deţinerea a peste 10,5% din acţiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Bucureşti (IMP), împreună cu unul dintre patronii Swiss, Sorin Apostol, cu firma de administrare a investiţiilor Swiss Capital Asset Management şi cu singurul fond de investiţii al acesteia, fondul mutual Active Dinamic.

La rândul său, SSIF Broker Cluj Napoca este unul dintre acţionarii principali ai Napochim Imobiliare, după divizarea Napochim, vizibilă încă pe piaţa Radaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Impact Bucureşti (IMP) este singura companie imobiliară tranzacţionată la BVB şi una dintre puţinele companii private care s-au listat la bursă. A trecut printr-o perioadă foarte dificilă în timpul crizei, ieşind greu din insolvenţă şi nu înainte ca fondatorul şi principalul acţionar, Dan Ioan Popp să-şi vândă deţinerea. Compania a fost preluată de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care are 49% din acţiunile IMP. Iaciu a mai fost partener cu echipa de la Swiss Capital cu ocazia debarcării conducerii de la SIF Muntenia, din 2014.

Impact a dezvoltat până în prezent complexuri rezidenţiale cu circa 2.000 de locuinţe pe piaţa locală şi a obţinut anul trecut un profit net de 4,1 milioane de lei, faţă de o pierdere de 42,46 milioane în anul 2013, ca urmare a reevaluării activelor. Anul 2014 este primul an de profit al companiei după ce din 2010 până în 2013 a raportat pierderi.

În urma desprinderii de producătoarea de mase plastice Napochim (NACH), Napochim Imobiliare a preluat active din care numai terenul deţinut în centrul Clujului valorează câteva milioane de euro.

Napochim a încheiat anul trecut cu pierderi de peste patru milioane de lei şi a fost împrumutată de SSIF Broker (BRK) cu peste un milion de lei numai în 2014. BRK are oficial peste 18 % din companie. Din totalul împrumuturilor acordate de-a lungul anilor de BRK, un alt milion de lei a fost convertit în acţiuni ale Napochim.

Nu este singura deţinere a SSIF Broker în companii legate de construcţii. Mai are peste 20% din acţiunile producătoarei de carămizi şi alte materiale de construcţii Cemacon Zalău (CEON) şi 15% din compania de construcţii Petal din Huşi (PETY), pa ceare a adus-o pe piaţa principală a Bursei. De asemenea, BRK are 19% din compania Anteco din Ploieşti (ANTE), şi aceasta interesantă pentru activele imobiliare. Brokerii clujeni mai controlează şi o companie de produse alimentare din carne din Suceava (Facos), unde are peste 83% din acţiuni.   

Portofoliul SSIF Broker conţinea pachete de acţiuni 62 de companii şi alte titluri cu o valoare de  piaţă de 44 de milioane de lei.

La rândul său, fondul mutual Active Dinamic administrat de Swiss Capital are un portofoliu evaluat la peste 23 de milioane de lei. La sfârşitul anului trecut, cele mai importante deţineri erau pachetele de acţiuni  ale SIF Banat Crişana (SIF1, aproape 10% din valoarea portofoliu), Erste Group Bank (EBS, 10%), Raiffeisen Bank International (RBZ, 9%), Impact (IMP, 8%), OMV (5%).  

Un număr de 1930 de investitori deţin titlurile Active Dinamic.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...