În cifre reci, bugetul național este un dezastru. Veniturile fiscale sunt în scădere și au pierdut contactul cu cheltuielile

Optimismul afișat de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, pălește în fața cifrelor reci, neîncălzite de comunicatele guvernamentale. Bugetul României a fost mâncat serios de boala COVID și arată cum rar se poate mai rău. Cifrele arată că este puternic dezechilibrat în acest moment. Scăderea veniturilor, în ansamblu, este însoțită de cheltuieli crescute accelerat la toate capitolele. 
Ionut Tudorica - joi, 01 oct. 2020, 18:35
În cifre reci, bugetul național este un dezastru. Veniturile fiscale sunt în scădere și au pierdut contactul cu cheltuielile

După 8 luni scurse din 2020, după stările de urgență și de alertă date de guvern prin ordonanțe militare, veniturile statului din profiturile realizate de companii au scăzut cu nu mai puțin de 14,6%, oglindind, practic, scăderea suferită de economia reală. Scăderile sunt față de aceeași perioadă a anului trecut.

Nu întâmplător, același procent de scădere e consemnat și în dreptul veniturilor statului din TVA (-14,9%). TVA este a doua cea mai importantă sursă de venituri pentru bugetul general consolidat. Ocupând circa 17% din totalul veniturilor statului din economie.

Principala sursă de venituri, contribuțiile la asigurări sociale, plătite de salariați și alte persoane fizice care realizează venituri, a scăzut și ea, cu 0,3%. Scăderea pare mică la o primă vedere, însă această resursă statală a fost dopată în toată această perioadă de creșterea veniturilor angajaților statului cu 6%, în plină criză. Aceeași decizie,de majorare a salariilor bugetarilor, se reflectă și în creșterea încasărilor din impozitul pe venit, cu 5,3%, singurele care au crescut în această perioadă, dar pe această relație de interdependență.

Per total, veniturile fiscale au scăzut cu 5,6%. Dar au fost salvate, parțial, de injecția în salariile bugetarilor și de aprinderea capitolului “Taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități”, care a crescut cu (atenție!) 26.415% față de anul trecut. Finanțele spun că acest avans imens se datorează “și” încasării taxelor de licență de la ANCOM, spun Finanțele. În sumă fizică, e vorba de 2,58 de miliarde de lei. Acest capitol nu producea venituri anul trecut.

Diferența între ce încasează statul și ce cheltuie tinde către 30%

Cutuma este ca deficitul bugetului să fie reflectat ca proporție în PIB. Deficitul comunicat la ultima execuție bugetară este 5,18% din PIB. Însă, o comparație între veniturile și cheltuielile arată că diferența între ele este de peste 27% în favoarea cheltuielilor. Deci statul cheltuie acum cu spre 30% mai mult decât încasează. Iar pentru suplimentare, se duce și se împrumută.

Iar împrumuturile sunt mari și dese. În fapt, cheltuiala cu dobânzile la aceste împrumuturi a crescut în 2020 cu nu mai puțin de 23%.

64% din buget se duce pe pensii și salariile bugetarilor

Sunt creșteri de cheltuieli pe toate palierele. Iar cea mai importantă este la asistență socială, compusă în proporție de peste 80% de pensii, +22%. Aceasta înseamnă că acest tip de cheltuială a ajuns la 35,6% din totalul cheltuielilor statului. Unită cu cea de 28% din buget, reprezentând salariile bugetarilor, ajungem ca 64% din buget să fie ocupat de pensii și salariile angajaților la stat.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut și ele cu aproape 13%, ajungând să ocupe 13,4% din buget. Și acestea sunt cheltuieli de funcționare a statului, dar anul acesta au fost suplimentate pentru asigurarea materialelor medicale suplimentare pentru criza sanitară provocată de COVID.

Te-ar mai putea interesa și
Viitorul avion de luptă european – Franţa, Germania şi Spania au ajuns la un acord
Viitorul avion de luptă european – Franţa, Germania şi Spania au ajuns la un acord
Franţa, Germania şi Spania au anunţat luni că au ajuns la un acord pentru a lansa contractele pentru studiile Sistemului de luptă aeriană al viitorului (SCAF), la capătul unor negocieri......
SUA şi UE demarează discuţii pentru eliminarea tarifelor vamale la oţel şi aluminiu
SUA şi UE demarează discuţii pentru eliminarea tarifelor vamale la oţel şi aluminiu
Oficialii de la Bruxelles şi Washington au anunţat luni într-un comunicat comun lansarea discuţiilor "pentru pentru a ...
Undelucram.ro vrea să atragă 600.000 de euro pe SeedBlink pentru dezvoltare regională și tehnică
Undelucram.ro vrea să atragă 600.000 de euro pe SeedBlink pentru dezvoltare regională și tehnică
Undelucram.ro, cea mai mare comunitate online a angajaților din România, vizează să atragă 600.000 de euro prin platforma ...
Ungaria, în pole position pentru prima majorare de dobândă din UE
Ungaria, în pole position pentru prima majorare de dobândă din UE
Banca Naţională a Ungariei (NBH) se pregăteşte să implementeze prima majorare a dobânzii de politică monetară din ...