În coaliţia cancelarului Angela Merkel creşte rezistenţa faţă de orice nou ajutor pentru Grecia

În timp ce în interiorul coaliţiei cancelarului german Angela Merkel creşte rezistenţa faţă de acordarea unui nou sprijin financiar Greciei, guvernul de la Berlin a anunţat că, dacă nu se va ajunge la un acord cu executivului grec până duminică - termenul limită fixat de şefii de stat din ţările ce formează Eurogrupul -, atunci vor trebui discutate 'scenarii' alternative pentru rămânerea Greciei în zona euro, transmite agenţia EFE, preluată de Agerpres.
Economica.net - mie, 08 iul. 2015, 14:11
În coaliţia cancelarului Angela Merkel creşte rezistenţa faţă de orice nou ajutor pentru Grecia

Acest ultim anunţ a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Ministerului german de finanţe, Martin Jaeger, care a mai afirmat că, pentru a beneficia de un nou pachet de asistenţă financiară prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate (MES), guvernul de la Atena trebuie să se angajeze în contrapartidă pentru un plan cuprinzător de reforme.

Între timp, în interiorul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, şi mai ales în ramura bavareză a acestei formaţiuni, Uniunea Social-Creştină (CSU), se constată o creştere a rezistenţei faţă de orice nou ajutor financiar destinat Greciei.

‘Cel mai bine este ca Grecia să renunţe la euro şi să-şi introducă propria monedă’, a declarat postului de ştiri N-TV deputatul Wolfgang Bosbach, de altfel unul dintre cei mai înverşunaţi adversari ai ajutorării Greciei, el amintind că precedentele planuri de asistenţă financiară nu au condus la o îmbunătăţire a situaţiei acestei ţări.

La rândul său, ministrul de finanţe din Bavaria, Markus Soder (membru al CSU), s-a declarat deschis partizanul unui Grexit (ieşirea Greciei din zona euro). La fel de tranşant a fost şi fostul ministru de interne, Hans-Peter Friedrich (tot din CSU). ‘Nu ştiu pe nimeni în grupul meu parlamentar care să creadă că există vreo bază pentru un al treilea pachet de asistenţă’, a spus acesta, adăugând că ‘grecii au dreptul să spună ‘nu’, dar acum şi noi avem dreptul să spunem ‘nu”.

Împotriva unui nou program de asistenţă financiară pentru Grecia prin intermediul MES s-a pronunţat şi purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar comun al CDU/CSU în Comisia de Finanţe a Bundestagului, Hans Michelbach. ‘Ajutoarele MES sunt posibile atunci când stabilitatea uniunii monetare este în pericol, iar acum nu este cazul (…) Europa trebuie să fie onestă. Guvernul lui Tsipras nu a folosit timpul suplimentar care i-a fost oferit. Acum timpul pentru Atena a expirat’, a punctat acesta.

Deputatul ce reprezintă ramura întreprinzătorilor în CDU, Carsten Linnemann, a mers şi mai departe, afirmând că, fără o reformă radicală în zona euro care să reglementeze falimentele statale, nu ar mai trebui aprobate noi ajutoare.

Noul ministru grec de finanţe, Euclid Tsakalotos, a declarat miercuri că guvernul din care face parte s-a angajat să aplice ‘începând de săptămâna viitoare’ un program de reforme fiscale şi în sistemul de pensii, în schimbul unui împrumut pe trei ani acordat prin Mecanismul European de Stabilitate.

Te-ar mai putea interesa și
România este în discuţii cu CE pentru identificarea şi atragerea unor jucători mari, producători de semiconductori
România este în discuţii cu CE pentru identificarea şi atragerea unor jucători mari, producători de semiconductori
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a afirmat marţi că au loc discuţii cu comisarul european, Thierry Breton, pentru identificarea şi atragerea unor jucători mari, producători de......
România a avut cea mai mare creştere economică din UE în primul trimestru raportat la trimestrul anterior
România a avut cea mai mare creştere economică din UE în primul trimestru raportat la trimestrul anterior
Produsul Intern Brut al Uniunii Europene a înregistrat o creştere de 0,4% în primele trei luni ale acestui an comparativ ...
Datoria publică a României urcă vertiginos. Guvernul e obligat să ia măsuri speciale. Ce plan a propus Executivul
Datoria publică a României urcă vertiginos. Guvernul e obligat să ia măsuri speciale. Ce plan a propus Executivul
Datoria guvernamentală a României a atins 50,3% din Produsul Intern Brut (PIB) la finalul lunii marrie 2022, cu 1,5 puncte ...
ONU avertizează în legătură cu niveluri „catastrofale” de malnutriţie infantilă cauzate de majorarea preţurilor şi de războiul din Ucraina
ONU avertizează în legătură cu niveluri „catastrofale” de malnutriţie infantilă cauzate de majorarea preţurilor ...
Costul tratamentului vital pentru copiii care suferă de malnutriţie severă urmează să crească cu 16% din cauza invaziei ...