În Europa anul trecut s-au vândut mai multe biciclete decât maşini

Vânzările de biciclete în Europa le-au depăşit anul trecut pe cele de autoturisme, inclusiv în ţările din sudul continentului, ca urmare a prăbuşirii vânzărilor de maşini din cauza crizei, transmite AFP.
Economica.net - mar, 03 dec. 2013, 21:00
În Europa anul trecut s-au vândut mai multe biciclete decât maşini

Potrivit datelor publicate de Coliped, Asociaţia producătorilor europeni de componente pentru biciclete, şi ACEA, Asociaţia producătorilor europeni de automobile, în 2012 bicicletele au devansat autoturismele în toate ţările membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Belgiei şi Luxemburgului.

Fenomenul este unul deosebit de vizibil în ţările din sudul Europei, puternic impregnate de cultura automobilului, în condiţiile în care bicicletele sunt deja foarte populare în mai multe ţări din nordul continentului. De exemplu în Italia, anul trecut s-au vândut 1,606 milioane biciclete şi 1,402 milioane autoturisme. Aceeaşi tendinţă în Spania, unde s-au vândut 780.000 de biciclete faţă de 700.000 de automobile. În Portugalia s-au vândut 350.000 de biciclete faţă de 95.290 de automobile.

‘Criza economică a avut repercusiuni asupra tuturor aspectelor oamenilor inclusiv asupra modului de deplasare’, a declarat preşedintele Federaţiei italiene a prietenilor bicicletelor (Fiab), Giulietta Pagliaccio.

În România, potrivit datelor Coliped, anul trecut au fost vândute 380.000 de biciclete, în condiţiile în care înmatriculările de maşini noi au marcat, în 2012, al cincilea an de scădere consecutivă, ajungând la un total de 66.436 unităţi. De asemenea, piaţa maşinilor rulate provenite din import a crescut cu 85% anul trecut până la 174.950 unităţi.

Ţările europene unde s-au vândut cele mai multe biciclete anul trecut sunt Germania (3,966 milioane), Marea Britanie (3,6 milioane) şi Franţa (2,835 milioane). România este devansată de ţări precum Austria (410.000 de biciclete), Belgia (450.000) şi Olanda (1,03 milioane biciclete vândute anul trecut).

În ceea ce priveşte producţia de biciclete a Uniunii Europene, aceasta a scăzut anul trecut cu 1,88% până la 11,537 milioane unităţi. Cei mai mari producători europeni sunt Germania (2,211 milioane) şi Italia (2,195 milioane). În România, anul trecut au fost produse 450.000 de biciclete, 3,9% din producţia totală a UE. România se situează mai bine la producţia de componente şi accesorii pentru biciclete, capitol la care se situează pe locul al treilea în UE (după Italia şi Germania ) cu vânzări de 200 milioane de euro, aproximativ 10% din vânzările UE.

 

Te-ar mai putea interesa și
SkyShowTime scumpește abonamentele în România și lansează o variantă cu reclame
SkyShowTime scumpește abonamentele în România și lansează o variantă cu reclame
La un an de la lansarea în România, platforma de streaming video SkyShowtime scumpește abonamentele și lansează un plan nou, cu reclame....
Sberbank, cel mai mare grup bancar rus, anunţă un profit anual record
Sberbank, cel mai mare grup bancar rus, anunţă un profit anual record
Sberbank, cel mai mare grup bancar rus, a raportat pentru 2023 un profit record de 1.500 miliarde de ruble (16,3 miliarde ...
Prosumatorii ar putea instala capacități de încă 1.000 MW în acest an
Prosumatorii ar putea instala capacități de încă 1.000 MW în acest an
Capacitatea din instalațiile proumatorilor ar putea ajunge la 2.500 MW la finalul acestui an, potrivit estimărilor directorului ...
Wizz Air revine cu zboruri spre Budapesta, de la Otopeni, dar și de la Brașov
Wizz Air revine cu zboruri spre Budapesta, de la Otopeni, dar și de la Brașov
Compania aeriană Wizz Air a anunțat introducerea unei noi rute de pe aeroporturile de la București și Brașov.