În Europa, crizele se succed cu consecinţe imprevizibile

Ar trebui să ne aşteptăm la o revoltă populară? În orice caz, aceasta nu va veni nici de la partide politice, nici de la sindicate, mai degrabă de la anonimi care nu au luat niciodată în considerare să facă un astfel de lucru. Acest comentariu recent al cotidianul grec Kathimerini se aplică la Grecia, dar în acelaşi timp ilustrează pericolul care planează asupra democraţiilor europene, în condiţiile în care mai multe ţări trăiesc un paradox: indicatorii lor economici incită la optimism, dar şomajul şi sărăcia epuizează în fiecare zi câte puţin din populaţiile lor, comentează France Presse.
Economica.net - sâm, 14 dec. 2013, 16:33
În Europa, crizele se succed cu consecinţe imprevizibile

Aceste crize care se succed alimentează pajudismul şi populismul cu câteva luni înainte de alegerile europene.

Chiar şi în Franţa, unde nu este necesar să se recurgă la un plan de ajutor european, spre deosebire de Grecia, Spania, Italia, Irlanda sau Cipru, creşterea şomajului, planurile sociale şi creşterea impozitelor au suscitat recent mişcări de contestare spontane şi multiforme.

În Spania, unde partea cea mai rea a crizei pare că a trecut, cu ieşirea anunţată pentru ianuarie dintr-un plan de ajutor european – ca şi Irlanda – şi cu o reluare timidă a creşterii, şomajul, începând cu cel din rândul tinerilor, rămâne ridicat. Nicio scădere a nivelului şomajului nu este aşteptată înainte de 2015 şi, potrivit Comisiei Europene, 21,6% din spanioli riscă să cadă în sărăcie.

Aceeaşi perspectivă descurajatoare este şi în Grecia. Pentru prima dată în şase ani, Atena prevede şi ea ieşirea din recesiune în 2014. Un rezultat pe care troica creditorilor (UE. BCE, FMI) îl pune pe seama austerităţii pe care i-o impune Greciei: reducerea salariilor şi pensiilor, creşterea impozitelor. Dar cu un şomaj în creştere de 27,6% (55% în rândul tinerilor), nu se întrevede nicio ameliorare pentru greci.

În Italia, care ar putea ieşi din recesiune anul viitor, populiştii sunt prinşi în ambuscada alegerilor europene. În special mişcarea Cinci Stele a lui Beppe Grillo, tot mai acerb faţă de o Europă acuzată de neputinţă în privinţa imigraţiei şi şomajului.

În ce priveşte Portugalia, forţată la enorme sacrificii de troică, aceasta afişează o revenire la creştere şi o scădere a şomajului, cel puţin pe hârtie. Dar în 2014 se vor aplica noi reduceri ale salariilor funcţionarilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România....
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea ...