1EUR = 4.7729 RON | Bucureşti 5 º

News

În jur de 600.000 de turişti pe Litoral până în prezent. Anul trecut, operatorii au numărat 1,5 milioane de turişti pe malul mării

Anul trecut, operatorii de turism români au numărat aproximativ 1,5 milioane de turiști în tot sezonul estival. Anul ăsta, cifrele par a fi mai mici, până în prezent numărul turiștilor fiind la circa 45%-50%, adică aproximativ 600.000 - 630.000 de oameni cu pachete, cu festivaluri, sau turiști de weekend.

31 iul, 2019 | | ECONOMICA.net

„Avem plaje foarte frumoase, avem resort-uri care rivalizează cu cele de afară, fără doar și poate, la aceleași prețuri și, mai mult decât atât, avem distracție non-stop, ceea ce nu se întâmplă în alte părți. Dacă mergeți în alte locații, o să vedeți că la ora 12:00 se cam închid toate barurile. Aici distracția ține non-stop și de aceea avem și foarte mulți turiști. Am fost la Vama Veche, data trecută când am venit la mare și am văzut foarte mulți turiști. Intenționez să merg și-n seara asta și-i invit pe toți românii să vină la mare, chiar sunt condiții bune, vremea este bună“, spunea Bogdan Trif, ministrul Turismului, în iunie la un control efectuat pe litoral.

Cu toate acestea, vremea destul de capricioasă din prima jumătate a lunii iulie ar putea determina o scădere per total a numărului de turiști, din cauza faptului că cele două-trei săptămâni cu vreme mai proastă au afectat în primul rând turiștii de weekend, care asigură aproximativ între 50.000 și 80.000 de oameni săptămânal pe malul mării.

Dacă însă, vremea se va păstra bună și în luna septembrie și apa mării va rămâne caldă numărul de turiști de weekend pierdut în iunie și iulie ar putea fi recuperat în această perioadă, iar numărul total de turiști de la Litoral ar putea fi egal sau chiar în creștere ușoară față de anul trecut, în linie cu estimările marilor operatori de turism.

Potrivit ultimelor date INS, înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în perioada ianuarie-mai inclusiv au însumat 8,415 milioane în creştere cu 9,9% faţă de cele din aceeași perioad di 2018, iar durata medie a şederii a fost de 1,9 zile la turiştii români şi de două zile la turiştii străini.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în primele cinci luni ale anului a fost de 26,5% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 2,5 puncte procentuale faţă de 2018. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au înregistrat la hoteluri (33,6%), spații de cazare pe nave (23%), hosteluri (20,1%), vile turistice (19,4%), pensiuni turistice (18,6%) şi bungalouri (17,1%).

Pe judeţe, numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică a înregistrat valori mai mari în Municipiul Bucureşti (781.500), Braşov (516.600 mii), Cluj (239.600) şi Prahova (216.700).

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO