1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 33 º

Extern

În marea lor majoritate, grecii vor un acord cu creditorii şi ca ţara lor să rămână în UE şi în zona euro

În marea lor majoritate, grecii doresc ca autorităţile de la Atena să ajungă la un acord cu creditorii ţării, Grecia să rămână în Uniunea Europeană, păstrând şi moneda comună, euro, şi, deşi speranţele în guvernul lui Alexis Tsipras s-au mai redus, partidul aflat la guvernare, Syriza, continuă să se bucure de încrederea grecilor, informează duminică EFE.

26 apr, 2015 | Agerpres

Potrivit unui sondaj de opinie al institutului Kappa Research, apărut duminică în publicaţia To Vima, 71,9% dintre cetăţeni s-au pronunţat în favoarea ajungerii la un acord cu instituţiile internaţionale (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional), în timp ce 23,2% ar prefera ruperea relaţiilor cu aceste organisme. Totodată, potrivit aceluiaşi sondaj, 72,9% dintre greci doresc menţinerea ţării în zona euro, iar 20,3% ar dori o revenire la drahmă. În plus, 36,1% dintre persoanele intervievate consideră că ţara este în pragul falimentului, faţă de 32,7% care cred contrariul. Sondajul mai relevă că 79,4% dintre cei chestionaţi doresc ca Grecia să rămână membră a UE, iar un procent de 73,7% au aceeaşi părere în ceea ce priveşte NATO. Doar 17,2% doresc o ieşire din UE şi 22% ar fi de acord ca Grecia să se retragă din Alianţa Nord-Atlantică.

Deşi conform acestui sondaj, realizat în aprilie, speranţa în guvern s-a redus la 43,3%, faţă de 62,5% în februarie (la scurt timp după alegeri) şi a crescut în schimb sentimentul general de îngrijorare (de la 34% în februarie la 52,9% în aprilie), partidul de guvernământ continuă să se afle în fruntea preferinţelor electoratului. În cazul în care ar avea loc alegeri, sondajul Kappa Research creditează Syriza cu 36,9% din intenţiile de vot, practic acelaşi rezultat ca la alegerile din ianuarie (36,3%). Pe locul secund s-ar plasa conservatorii din Noua Democraţie, cu 21,7%, o cădere semnificativă, faţă de procentul de 27,8% obţinut în ianuarie.

Într-un moment în care se discută despre posibilitatea ca guvernul să convoace un referendum sau chiar alegeri anticipate, pentru a afla dacă se bucură de sprijinul popular în ceea ce priveşte ajungerea la un posibil acord cu partenerii săi internaţionali, niciuna dintre cele două opţiuni nu obţine susţinerea clară a cetăţenilor. Potrivit sondajului Kappa Research, numai 32,7% dintre cei chestionaţi susţin organizarea unui referendum şi doar 18,7% ar dori organizarea de alegeri anticipate.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO