Standard&Poor’s va evalua ratingul României în martie. E posibilă coborârea perspectivei sau chiar retrogradare la „junk”, din cauza OUG 114

Surse din mediul financiar bancar susţin că la următoarea evaluare a ratingului României, din luna martie 2019, agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's nu va rămâne insensibilă la efectele OUG 114/2018. Pe de o parte, analiştii se tem de un downgrade, dacă nu este scos indicele Robor din metoda de calcul a taxei pe activele bancare. Pe de altă parte, surse din mediul financiar cred că va fi vorba de o scădere a perspectivei de rating de la pozitiv la negativ, datorită faptului că se mai speră încă în modificarea ordonanţei. Aceleaşi surse susţin că discuţiile telefonice purtate de agenţie cu BNR au fost doar pe marginea OUG 114/2018.
Gabriela Ţinteanu - lun, 25 feb. 2019, 20:18
Standard&Poor's va evalua ratingul României în martie. E posibilă coborârea perspectivei sau chiar retrogradare la

În maximum o lună vom avea o nouă evaluare a ratingului de ţară al României de către agenţia internaţională Standard&Poor’s. Telefonic, consultările regulate pe această temă ale agenţiei cu BNR au început de acum o săptămână, potrivit surselor citate, urmând ca în cursul lunii martie să avem şi o concluzie finală prin raportul de evaluare de ţară al instituţiei.

„Legarea taxei pe activele bancare de Robor este catastrofală. Toate agenţiile de rating analizează felul în care este păstrată independenţa instituţiilor-cheie dintr-o ţară. La felul în care este afectată independenţa băncii centrale prin legarea indicelui interbancar Robor de taxa pe activele bancare riscăm downgrade-doar o treaptă ne mai desparte de categoria ţărilor nerecomandate investiţional. Suntem la limita lui investment grade”, a declarat unul dintre specialiştii pieţei.

Alte surse din mediul financiar bancar speră că va fi vorba doar de o înrăutăţire a perspectivei de la stabilă la negativă, cu atât mai mult cu cât instituţiile implicate în procesul de consultare pe indicatorii financiari cu agenţiile de raiting susţin că se află încă în discuţii cu Executivul pe modalităţile de aplicare a OUG 114. Ordonanţa a fost de altfel principala temă de discuţie dintre reprezentanţii S&P şi cei ai băncii centrale, după cum ne-au declarat sursele citate.

„Agenţia (n.r. – S&P ) ar putea revizui în scădere calificativele acordate României dacă observă o erodare a independenţei instituţiilor cheie, care subminează încrederea în stabilitatea verificărilor şi echilibrelor, care vor accelera turbulenţele publice şi vor reduce încrederea investitorilor. Mai mult, S&P ar putea lua în considerare o acţiune negativă de rating dacă modificările politice vor duce la o creştere semnificativă a deficitelor, a datoriei şi a costurilor de împrumut sau dacă reapar dezechilibrele externe”, spunea S&P pe 31 august 2018 când a prezentat ultimul raport de evaluare al României.

Atunci, agenţia de Evaluare Financiară Standard&Poor’s a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi moneda locală la „BBB-/A-3” , cu perspectivă stabilă. Trecerea către o perspectivă negativă nu înseamnă retrogradare, dar are totuşi impact şi arată că după această mişcare următoarea greşeală înseamnă retrogradare şi intrarea României în categoria junk. Următoarea evaluare va avea loc în luna martie.

Te-ar mai putea interesa și
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de externe eston Margus Tsahkna, relatează......
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...