8.000 de clienţi păgubiţi ai OTP Bank pot cere băncii banii înapoi. Îi vor primi în maximum opt luni

În 6-8 luni, toţi cei 8.000 de clienţi ai OTP Bank pentru care instanţa a dat decizie definitivă că au avut clauze abuzive în contractele de credit îşi pot recupera sumele încasate abuziv de bancă, dacă o vor acţiona în instanţă. Reprezentanţii băncii spun că numărul clienţilor rămaşi nesatisfăcuţi este de 240, restul fiind clienţi care au semnat într-un fel sau altul, actele adiţionale ale contractelor de credit. Directorul general al ANPC, Paul Anghel, spune că toţi cei 8.000 de clienţi îşi pot recupera sumele încasate abuziv dacă fac demersurile legale necesare. Valoarea acestora va fi decisă în urma unei expertize judecătoreşti.
Gabriela Ţinteanu - mar, 23 feb. 2016, 21:58
8.000 de clienţi păgubiţi ai OTP Bank pot cere băncii banii înapoi. Îi vor primi în maximum opt luni

„Deja instanţa a constatat că respectivele clauze contractuale, cele de la punctele 5.2 şi 5.3 pe un tip de contract şi 6.1, 6.2, 6.3 pe alt tip de contract, sunt abuzive. Din acest motiv, procesul privind rambursarea sumelor încasate în mod abuziv de bancă în baza acestor clauze, nu va mai dura la fel de mult. În maximum 12 luni de zile toţi cei 8.000 de clienţi păgubiţi îşi vor putea primi banii dacă depun plângerea individual în instanţă”, a declarat Paul Anghel, director general Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).

Curtea de Apel Bucureşti a dat câştig de cauză ANPC în procesul împotriva OTP Bank, în care dobânzile erau stabilite unilateral de către bancă. În urma acestei decizii istorice, banca este obligată să modifice acum toate contractele de credit care au clauze abuzive, asemănătoare celor contestate în instanţă.

După cum au declarat reprezentanţii OTP Bank „procesul a fost demarat inițial pentru cei aproximativ 400 de clienţi care au refuzat semnarea actelor adiţionale întocmite în baza OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Instanţa a extins pe parcurs procesul pentru 8.000 de clienţi, dar în cazul a 7.600 dintre aceştia, au fost eliminate deja respectivele clauze încă din anul 2010, atunci când au fost implementate prevederile OUG 50/2010, prin eliminarea dreptului băncii de a modifica unilateral nivelul dobȃnzii. Iar dintre cei 400 clienţi care au refuzat semnarea actelor adiţionale întocmite în baza OUG 50/2010, în prezent mai discutam despre 240”.

8.000 de clienţi îşi pot primi înapoi banii încasaţi abuziv de bancă

OTP precizeză că, „modalitatea de eliminare a clauzelor abuzive este un aspect netranşat în mod evident prin hotărȃrea judecatorească, ci mai degrabă o procedură formală, atȃt timp cȃt prevederile acestora nu au produs efecte în cazul clienților care nu au acceptat aplicarea OUG 50/2010 sau au fost eliminate din contractele implementate ca urmare a aplicării OUG 50/2010, încă din anul 2010.

Ȋn plus, dorim să amintim faptul că prin aplicarea OUG50/ 2010, toate contractele OTP Bank Romȃnia sunt conforme cu toate prevederile legale, însă clienţii au avut posibilitatea refuzului de aplicare a ordonanţei dată prin Legea 288/2010 de aplicare a OUG 50/2010”.

Reprezentanţii ANPC susţin însă că banca trebuie să vină cu oferte în care respectivele clauze abuzive să fie excluse pentru clienţii care nu au semnat actele adiţionale. Pentru recuperarea sumelor încasate necuvenit de bancă în baza clauzelor abuzive din contracte, fiecare client trebuie să se adreseze instanţei având hotărârea judecătorească definitivă, o cerere şi o înştiinţare dată de ANPC.

După aceasă cerere, instanţa va numi expertul care va face evaluarea sumelor pe care banca le datorează clienţilor. În baza expertizei pentru fiecare dosar, instanţa va emite o altă hotărâre judecătorească în baza căreia banca va restitui sumele aferente acestui proces câştigat de ANPC. După cum explică Paul Anghel toate aceste proceduri nu se vor întinde pe mai mult de opt luni de zile, iar de restituirea sumelor încasate abuziv pot beneficia toţi cei 8000 de clienţi care au avut contracte cu clauze abuzive cu condiţia să depună solicitarea în instanţă.

Te-ar mai putea interesa și
Deşeurile de plastic de unică folosinţă au crescut în ultimii ani în pofida promisiunilor
Deşeurile de plastic de unică folosinţă au crescut în ultimii ani în pofida promisiunilor
Cantitatea de deşeuri de plastic de unică folosinţă produsă la nivel mondial a crescut cu şase milioane de tone între 2019 şi 2021, în pofida unor reglementări mai dure la nivel mondial,......
Alianţa Renault-Nissan. Francezii au votat în favoarea reechilibrării „relaţiei” cu japonezii
Alianţa Renault-Nissan. Francezii au votat în favoarea reechilibrării „relaţiei” cu japonezii
Consiliul director al grupului auto francez Renault SA a votat în favoarea reechilibrării alianţei cu producătorul auto ...
Italia semnalează un atac informatic de mare anvergură în ţări din Europa şi în SUA
Italia semnalează un atac informatic de mare anvergură în ţări din Europa şi în SUA
Mii de servere informatice în lume au fost ţinta unui atac "ransomware" (un tip specific de malware care cere fraudulos ...
Grammy Awards 2023 – Lista premiilor de la cea de-a 65-a ediţie a galei
Grammy Awards 2023 – Lista premiilor de la cea de-a 65-a ediţie a galei
Cea de-a 65-a ediţie a galei Grammy Awards, organizată de The Recording Academy, are loc la Crypto.com Arena din Los Angeles. ...