În plină campanie electorală, în Belarus a avut loc încărcarea reactorului primei centrale nucleare din această țară

La 34 de ani după catastrofa de la Cernobâl şi chiar înainte de alegerile prezidenţiale de duminică, Belarus a încărcat cu combustibil prima sa centrală nucleară, proiectată şi finanţată de Rusia, în pofida opoziţiei din partea Lituaniei vecine, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - vin, 07 aug. 2020, 13:37
În plină campanie electorală, în Belarus a avut loc încărcarea reactorului primei centrale nucleare din această țară

„Primul ansamblu de elemente de combustibil cu combustibil nuclear proaspăt a fost încărcat în miezul reactorului” (zona activă), a indicat agenţia nucleară rusă Rosatom într-un comunicat, precizând că punerea sa în funcţiune ar trebui să aibă loc în lunile următoare.

Construită de Rosatom, centrala din Ostroveţ (nord-vest), la 40 km de capitala lituaniană Vilnius, constă din două reactoare de 1.200 megawaţi fiecare şi ar trebui să acopere o treime din necesităţile energetice ale ţării.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko (foto) a salutat săptămâna aceasta proiectul ca un important pas înainte pentru independenţa energetică a ţării şi o dovadă a progresului său, în timp ce se confruntă cu un candidat al opoziţiei surprinzător şi popular în persoana Svetlanei Tihanovskaia la alegerile prezidenţiale de duminică.

Belarusul rămâne totuşi marcat de riscurile energiei nucleare, după ce un sfert din teritoriul său a fost afectat de radiaţii în urma exploziei produse în 1986 la centrala sovietică de la Cernobâl, în Ucraina actuală.

Prima centrală nucleară din Belarus, ale cărei două turnuri de răcire se se văd din împrejurimile capitalei Vilnius, îngrijorează Lituania vecină care afirmă că obiectivul nu corespunde normelor de securitate.

În faţa acestor temeri – înmulţite de la accidentul de la Fukushima în Japonia, în 2011 – autorităţile din Belarus şi constructorul rus încearcă să risipească îngrijorările.

Rosatom susţine că centrala „corespunde pe deplin tuturor exigenţelor post-Fukushima, normelor internaţionale şi recomandărilor AIEA” (Agenţia Internaţională pentru Energie Nucleară).

Autorităţile lituaniene s-au pregătit totuşi pentru ce-i mai rău: au distribuit comprimate de iod locuitorilor pentru a preveni cancerul tiroidian, au testat regulat sirenele de alertă şi au semnalizat căile de evacuare.

„Acest obiectiv reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională, sănătatea publică şi mediul înconjurător al statului nostru”, a indicat vineri într-un comunicat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda.

La sfârşitul lunii iulie, ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius a denunţat planificata punere în funcţiune a centralei în scopuri electorale.

„Începerea oricărei activităţi a unei centrale nucleare nu trebuie accelerată în detrimentul securităţii şi programată în mod deliberat să coincidă cu calendarul electoral”, a afirmat el.

Proiectul, în construcţie din noiembrie 2013, reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, dintre care 10 miliarde provin dintr-un credit rusesc.

Te-ar mai putea interesa și
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că situaţia cazurilor confirmate cu tulpină......
Producătorul de smartphone-uri vivo îşi extinde rețeaua de parteneri de distribuție în România
Producătorul de smartphone-uri vivo îşi extinde rețeaua de parteneri de distribuție în România
vivo, al 5-lea mare producător de smartphone-uri la nivel mondial, își extinde rețeaua de parteneri de distribuție în ...
BRD a lansat versiunea aplicației You destinată terminalelor Huawei
BRD a lansat versiunea aplicației You destinată terminalelor Huawei
Aplicația de mobile banking BRD YOU areacum și o versiune destinată utilizatorilor de telefoane Huawei, care poate fi ...
Calea ferată Brașov – Sighișoara: Tuneluri de 12 km vor fi săpate pe secțiunea Apața – Cața cu tehnologie folosită în Qatar
Calea ferată Brașov – Sighișoara: Tuneluri de 12 km vor fi săpate pe secțiunea Apața – Cața cu tehnologie ...
Lungimea tunelurilor realizate pe secțiunea Apața – Cața, Magistrala IV feroviară, va fi de 12 kilometri, aproape jumătate ...