În plină criză greacă, OCDE trage un semnal de alarmă în legătură cu datoriile publice

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a avertizat vineri în legătură cu ''impactul negativ asupra economiei'' pe care îl are nivelul mare al datoriilor publice şi a estimat că datoria Greciei nu trebuia pe termen lung să depăşească 35 % din PIB, în loc de circa 180 % din PIB în prezent, relatează AFP, preluata de Agerpres.
Economica.net - vin, 03 iul. 2015, 18:23
În plină criză greacă, OCDE trage un semnal de alarmă în legătură cu datoriile publice

„Din cauza în mare parte a unei creşteri economice atone, datoria publică a crescut puternic în timpul recentei crize ajungând în medie la 111 % din PIB în ansamblul OCDE în 2013: cel mai ridicat nivel de la cel de-al doilea război mondial”, a declarat economistul şef al OCDE, Catherine Mann, prezentând un raport cu ocazia unei reuniuni la Aix-en-Provence, în sudul Franţei.

”Lucrările noastre arată că astfel de niveluri ale datoriei au un impact negativ asupra economiei”, a afirmat dna Mann, făcând apel la guverne să adopte ”obiective privind datoria prudentă pe termen mediu”.

OCDE, din care fac parte 34 de ţări dezvoltate, a stabilit nivelurile datoriei publice dincolo de care statele se află în ”zona de pericol” şi estimează că zona euro ar trebui să fie îndeosebi de prudentă.

”Pentru ţările avansate ale OCDE, pragul datoriei (dincolo de care apar efectele nefaste pentru economie) se află într-un interval cuprins între 70 % şi 90 % din PIB”, în timp ce pentru cele din zona euro ea coboară între ”50 % şi 70 % din PIB”, potrivit organizaţiei.

Ţările membre ale uniunii monetare trebuie să fie mai prudente, deoarece, ”contrar altora, ele nu pot utiliza politica monetară pentru susţinerea propriei lor creşteri economice”, a explicat dna Mann pentru AFP, reamintind totuşi că procentele respective sunt la niveluri recomandate pe termen lung.

Tratatele europene interzic teoretic niveluri ale datoriei mai mari de 60 % din PIB, dar acest criteriu este foarte puţin respectat.

OCDE subliniază cazul unor ţări europene îndeosebi de fragile, precum Grecia şi Irlanda, unde ”nivelul prudent de îndatorare se stabileşte, potrivit organizaţiei, la 35 % din PIB. Or, datoria Greciei atins în prezent 180 % din PIB.

AFP notează că publicarea acestui raport are o rezonanţă deosebită, în timp ce Europa aşteaptă cu nerăbdare rezultatele unui referendum ce va avea loc duminică în Grecia privind obiectivele de austeritate bugetară stabilite pentru Atena de către creditorii săi.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...