În plină furtună, zona euro îşi caută căpitanul – AFP

Miniştrii de Finanţe din zona euro, Eurogrupul, îşi vor desemna joi noul lor preşedinte, care va avea un rol strategic într-un moment în care economia continentului este lovită puternic de pandemia de coronavirus, transmite AFP citat de Agerpres.
Economica.net - joi, 09 iul. 2020, 11:53
În plină furtună, zona euro îşi caută căpitanul - AFP

Dintre cei 19 miniştrii de Finanţe din zona euro doar trei şi-au anunţat candidatura pentru postul ocupat în prezent de portughezul Mario Centeno: Nadia Calvino din Spania, irlandezul Paschal Donohoe şi luxemburghezul Pierre Gramegna.

Analiştii apreciază că Nadia Calvino, care este şi adjunct al premierului spaniol, este văzută ca favorită pentru această funcţie având în vedere că beneficiază de sprijinul Germaniei şi Franţei, primele două economii din zona euro. Cu toate acestea, mai multe ţări mai mici, în frunte cu Olanda, se opun nominalizării Nadiei Calvino, ceea ce oferă o şansă unuia dintre cei doi outsideri.

Preşedintele Eurogrupului stabileşte agenda pentru reuniunile lunare ale miniştrilor de Finanţe din zona euro şi lucrează pentru stabilirea unei soluţii de compromis cu privire la politicile cheie. Postul de preşedinte al Eurogrupului este unul dintre cele mai importante la Bruxelles, alături de mandatul de preşedinte al uneia dintre cele trei mai instituţii ale UE, Ursula von der Leyen (Comisia), Charles Michel (Consiliul), David Sassoli (Parlamentul), şi de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Faptul că asigură coordonarea politicilor economice naţionale a conferit preşedintelui Eurogrupului un rol esenţial în perioada crizei datoriilor Greciei. Acest rol este şi mai important în prezent, când europenii încearcă să îşi relanseze economiile afectate de coronavirus. Potrivit estimărilor Comisiei, Produsul Intern Brut al celor 19 state care au aderat la moneda unică ar putea să înregistreze o contracţie de 8,7% în 2020.

Eurogrupul îşi alege preşedintele cu o majoritate simplă, pentru un mandat de doi ani şi jumătate. Cu prilejul procedurii de alegere, care va avea loc joi după-amiaza în sistem de videoconferinţă, fiecare ministru de Finanţe va dispune de un vot la fiecare tur de scrutin. Primul candidat care va obţine 10 voturi din cele 19 va fi declarat câştigător.

În cazul de victorie, Nadia Calvino, 51 de ani, fost funcţionar de rang înalt al Comisiei Europene, va deveni prima femeie care va prezida Eurogrupul. Reprezentanta Spaniei poate conta pe sprijinul cancelarului german Angela Merkel şi pe susţinerea Parisului. „Împărtăşim cu Spania aceeaşi voinţă privind o integrare mai puternică a zonei euro”, a declarat joi ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire.

Însă criticii susţin că Nadia Calvino nu este pregătită să ocupe un post care necesită capacitatea de a negocia un compromis între ţările din nord, adepte ale disciplinei bugetare, şi cele din sud, care au reputaţia că sunt mai relaxate când vine vorba de disciplina bugetară. Faptul că vine din Spania este cu atât mai important cu cât europenii negociază în prezent un plan important de relansare iar ţările din sud, în frunte cu Italia şi Spania, vor fi marile beneficiare ale acestui plan.

În acest context, ceilalţi doi candidaţi au o şansă deoarece sunt consideraţi mai neutri. În special, Paschal Donohoe, care poate miza pe sprijinul total al PPE, partid care reuneşte dreapta la nivel european. Irlandezul în vârstă de 45 de ani este considerat un gestionar prundent care a adus bugetul ţării pe un drum drept după o severă recesiune.

„Are şanse serioase pentru că va fi dificil pentru Nadia Calvino să obţină 10 voturi”, a apreciat un diplomat european.

Procedura de vot se va derula prin buletin secret via o aplicaţie pe calculator. Candidaţii nu vor cunoaşte decât scorul propriu şi nu cel al adversarilor astfel că va fi la latitudinea lor dacă abandonează sau nu.

 

Te-ar mai putea interesa și
Mazda Motor Corporation accelerează planurile de electrificare
Mazda Motor Corporation accelerează planurile de electrificare
Mazda Motor Corporation a anunțat astăzi că își va accelera planurile globale de electrificare. Până în 2030, compania estimează că un sfert dintre produsele sale vor fi complet electrice......
Cum să scapi de Biroul de Credit şi să poţi accesa un nou împrumut. Banca Națională a modificat regulamentele specifice
Cum să scapi de Biroul de Credit şi să poţi accesa un nou împrumut. Banca Națională a modificat regulamentele specifice
O serie de modificări aduse de BNR la câteva dintre regulamentele care prevăd înscrierea debitorilor în Centrala Riscului ...
Numărul de milionari la nivel mondial a crescut în 2020 cu peste 5 milioane, în ciuda pandemiei
Numărul de milionari la nivel mondial a crescut în 2020 cu peste 5 milioane, în ciuda pandemiei
Numărul de milionari din întreaga lume a crescut anul trecut cu 5,2 milioane, în pofida faptului că pandemia a provocat ...
APIA: Cererile pentru ajutoarele de stat destinate cultivării plantelor aromatice se depun până pe 30 iunie inclusiv
APIA: Cererile pentru ajutoarele de stat destinate cultivării plantelor aromatice se depun până pe 30 iunie inclusiv
Cererile de înscriere în Programul pentru susţinerea producţiei de plante aromatice pentru anul 2021 se depun până ...