În România ar putea fi vândute credite neperformante în valoare de 6,5 miliarde de euro – PwC

Vânzarea creditelor neperformante de către subsidiarele din România ale Erste Group Bank AG şi Oesterreichische Volksbanken a stimulat încheierea mai multor tranzacţii în această ţară, unde aproximativ jumătate din creditele neperformante în valoare de 13 miliarde de euro ar putea fi vândute în acest an, conform datelor publicate vineri de PricewaterhouseCoopers LLP, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 13 feb. 2015, 12:48
În România ar putea fi vândute credite neperformante în valoare de 6,5 miliarde de euro - PwC

Compania apreciază că investorii în credite neperformante pot mulţumi BCE pentru redresarea pieţei în Europa de Est, care anul trecut s-a situat la 160 miliarde de euro (180 miliarde de dolari). În august, banca de rebuturi (bad bank) Heta Asset Resolution AG din Austria a vândut primele credite neperformante din statele balcanice, scrie Agerpres.

BCE şi autorităţile monetare locale încurajează creditorii din regiune să deprecieze valoarea creditelor neperformante (NPL) şi să le vândă, pentru a majora creditarea şi a stimula creşterea economică.

‘Creşterea nivelului provizioanelor pentru creditele neperformante a ajutat la crearea acestei pieţe, făcând posibilă vânzarea NPL. Această piaţă nu exista în urmă cu 18 luni’, a explicat Bernhard Engel, de la subsidiara PwC din Austria.

Vânzarea de către OeVAG a creditelor neperformante în valoare de 495 milioane de euro către Deutsche Bank AG, AnaCap Financial Partners LLP, H.I.G. Capital International Advisors şi APS Holding SE a dus la deschiderea pieţei în România. Subsidiara
Erste – Banca Comercială Română – a vândut în decembrie credite neperformante de 400 milioane de euro. Şi Heta a vândut un portofoliu de NPL în valoare de 169 milioane de euro din Croaţia, Serbia, Slovenia şi Muntenegru.

Preţurile depind de parametrii portofoliilor, susţine Bernhard Engel. Acesta a adăugat că anumite credite de consum negarantate pot fi tranzacţionate între 5-15% din valoarea lor, în funcţie de durata întârzierii achitării lor. Creditele ipotecare sunt mult mai probabile în regiune, fiind tranzacţionate între 15-25% din valoarea lor.

Le-a luat foarte mult timp băncilor să reducă suficient de mult preţurile acestui tip de active pentru a le face atractive.

‘Am efectuat recent un road show cu investitorii şi am discutat cu un grup de bănci din România. Dacă am fi discutat cu aceleaşi bănci chiar în urmă cu 12 luni, majoritatea nu ar fi fost deschise şi nu ar fi recunoscut că au portofolii de credite neperformante şi active imobiliare cu probleme’ a declarat Bryan Jardine, de la firma austriacă Wolf Theiss.

Investitorii, care fac bani cumpărând credite neperformante cu un discount ridicat şi speră să încaseze un nivel ridicat din împrumuturi, sunt din ce în ce mai frustraţi de concurenţa din acest domeniu înregistrată în statele de la periferia zonei euro.

‘Mulţi investitori au profitat din plin de vânzările de credite neperformante din din Spania sau Irlanda dar între timp activele sunt strict evaluate. Oamenii caută alte oportunităţi şi următorul pas logic ar fi Europa Centrală şi de Est (CEE)’, consideră Martin Ebner, de la grupul austriac Schoenherr, care acordă consiliere privind vânzările de credite neperformante în CEE.

În Ungaria, unde nivelul creditelor neperformante se ridică la aproximativ zece miliarde de euro, premierul Viktor Orban s-a angajat să reducă taxa pe bănci, cea mai ridicată din Europa, pentru a stimula creditarea.

‘Ungaria este foarte interesantă pentru investitori dar mulţi încă se tem de riscurile legale. Toată lumea stă la pândă aici. Odată ce începe vânzarea, lucrurile vor avansa rapid’, susţine Bernhard Engel.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...