În România e mai uşor să obţii o cutie de antibiotice decontate decât să îţi faci analiza care dovedeşte că ai nevoie de acest tratament

În România este mai uşor să obţii o cutie de antibiotice decontate de Casa de Asigurări de Sănătate decât să îţi faci analiza care dovedeşte necesitatea tratamentului cu antibiotic. Utilizarea excesivă şi nejustificată de antibiotice de ultimă generaţie, fără efectuarea de analize de laborator care să dovedească necesitatea şi eficienţa tratamentului, reprezintă o crimă împotriva umanităţii şi o deturnare de fonduri de la CNAS, prin recomandarea nejustificată de medicamente, atrage atenţia Asociaţia Colegiul Pacienţilor, într-o luare de poziţie remisă Economica. 
Economica.net - mie, 14 feb. 2018, 08:50
În România e mai uşor să obţii o cutie de antibiotice decontate decât să îţi faci analiza care dovedeşte că ai nevoie de acest tratament

Peste jumătate dintre antibioticele utilizate în România nu sunt recomandate în baza unor analize microbiologice care să dovedească necesitatea sau eficienţa acestui tratament, estimează Colegiul Pacienţilor. 

Dacă nu vor fi luate urgent măsuri prin care va fi oprit consumul iraţional de antibiotice, sănătatea şi viaţa oamenilor vor fi puse în pericol, atrage atenţia Asociaţia Colegiul Pacienţilor.

În contextul consumului iraţional şi nejustificat de antibiotice din ţara noastră, Colegiul Pacienţilor cere urgent CNAS şi Ministerului Sănătăţii să ia următoarele măsuri:

  • eliminarea restricţiilor de plafon pentru testările bacteriologice şi analize de laborator, cu efect imediat.
  • crearea de urgenţă a unui sistem de raportare a rezistenţei la antibiotice la nivel naţional, după modelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
  • raportarea datelor în sistemul Global Antimicrobial Resistance Surveillance System (GLASS) al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis un avertisment global privitor la implementarea unor măsuri urgente de control al rezistenţei microbiene.
Cele mai frecvente bacterii rezistente la tratamentul cu antibiotice sunt în acest moment: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Salmonella spp.

De exemplu, între 8% şi 65% dintre infecţiile cu Escherichia coli, asociate infecţiilor sistemului urinar, au rezistenţă la Ciprofloxacin, unul dintre cele mai comune antibiotice utilizate la tratarea acestor afecţiuni.

La solicitarea Colegiului Pacienţilor, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus că România nu a transmis date şi nu se numără printre ţările care contribuie la crearea unei baze internaţionale de date, privitoare la creşterea rezistenţei bacteriilor la antibiotice.
România nu este parte din acest raport numit GLASS pentru că nu colectează şi nu furnizează astfel de date, prin urmare în acest moment nu avem informaţii exacte referitoare la consumul de antibiotice din ţara noastră. 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...