În România există multă competitivitate pe piaţa muncii

În România, perioada de criză provocată de coronavirus a dus la creșterea competitivității pe piața muncii. Multi oameni depun dosarul pentru șomaj, deci numărul persoanelor în căutarea de locuri de muncă a crescut; unii au în vedere mai ales posibilitatea de a lucra de acasă. Majoritatea companiilor nu angajează oameni noi, ele urmăresc o scădere efectivă a personalului și reducerea cheltuielilor.
Economica.net - vin, 12 iun. 2020, 08:56
În România există multă competitivitate pe piaţa muncii

Potrivit datelor statistice insse.ro, în România:

– Cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul a scăzut în luna aprilie cu 19,7%, față de luna martie.
– Costul forței de muncă a crescut cu 2,33% în trimestrul I al anului 2020, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Piața muncii în România s-a înăsprit, iar șomajul a crescut.

La începutul acestui an, din cauza impactului pe care l-a avut pandemia de coronavirus, situația pe piața muncii s-a schimbat. Deși se spune că s-au luat măsuri pentru combaterea sărăciei, există probleme de dezvoltare în zonele urbane, dar mai ales în cele rurale.

Românii decid să plece la muncă în alte țări ale UE, în speranța unor câștiguri mai mari ca în țară.

Rata de ocupare a forței de muncă, în Uniunea Europeană, a crescut cu 73,1%, a persoanelor cu vârsta între 20-64 ani, conform statisticilor realizate de ec.europa.eu.

Unul din efectele negative ale pandemiei de COVID-19 a fost faptul că mulți români și-au pierdut deja locurile de muncă sau au suferit din cauza scăderii veniturilor. Astfel de factori le-au produs stres, probleme psihologice, probleme personale și în familie.

La începutul anului 2020, Comisia Europeană a anunțat anumite state ale UE cu probleme economice. În acel raport apărea și România, Bulgaria și Croația. Astfel de țări au fost considerate cu dezechilibre macroeconomice. Un lucru important care a fost menționat este și situația rea de pe piața muncii din țara noastră.

Există anumite „fenomene care afectează economia românească”, au spus cei din Comisia Europeană. Conform experților:

– Creșterea salariilor trebuie să fie urmată de creșterea productivității muncii
– Exporturile au scăzut din cauza reducerii competitivității costurilor
– Toate acestea au efecte asupra creșterii economiei.

Nivelul de educație al specialiștilor români în zona IT este destul de bun în țara noastră. Asta arată că învățământul nu este superficial. La cea de-a doua conferință online SuperTeach au participat specialiști din țară și străinătate. La acest eveniment important au venit cadre didactice din toată țara, transmisia a avut loc și pe Facebook. Printre subiectele discutate, amintim pe cel cu privire la rolul societății actuale în pregătirea tinerilor pentru o lume digitalizată. De asemenea, s-a pus problema transformării sistemului educațional prin facilitarea accesului la tehnologie, dezvoltarea abilităților la copii, educarea oamenilor pentru o lume interconectată.

 

Din România au plecat foarte mulți specialiștii în IT în străinătate. Dintre aceștia foarte puțini au în plan să se mai întoarcă. Românii care trăiesc în străinătate de câțiva ani (mai exact în Olanda, Germania, Marea Britanie sau Elveția), au deja o situație bună acolo și nu ar risca să vină în țară, mai ales că nu dețin informații exacte despre sectorul IT din România. Principala problemă sunt banii, ei consideră că în străinătate au mai multe șanse de a economisi bani și de a duce un stil de viață decent.

De asemenea, și nivelul educației românilor în relațiile cu clienții în mai multe limbi străine este recunoscut pentru performanțele sale. Conform unui raport întocmit de Education First în anii trecuți, România era pe locul 16 în Europa pentru competența la limba engleză. Ea depășea în acest clasament Italia, Grecia, Franța și Spania. Vezi aici mai multe aspecte despre locul ocupat de România pe harta mondială a celor mai buni vorbitori de limba engleză.

România a devenit lider mondial în industria videochatului.

În România, industria videochatului și-a crescut enorm profiturile în ultimul an. Aproximativ 200.000 de persoane lucrează ca modele în afacerea de videochat. Unele fac acest job online, de acasă, altele lucrează la studiourile din oraș. În țara noastră sunt peste 5.000 de studiouri în această industrie. În prezent se fac mereu angajări în această nișă, iar unele firme (cum este cea de angajări videochat Galați) și-au dublat cifra de afaceri, comparativ cu anul trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia a înregistrat sâmbătă un nou record de decese şi de contaminări asociate COVID-19, pentru a treia zi consecutiv, ...
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Un război financiar cu o miză uriașă se poartă în aceste zile în România, după ce Ben Madadi, care deține în prezent ...
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Discuţiile dintre Republica Moldova şi Rusia rămân divergente asupra preţului şi altor detalii ale unui nou acord de ...