În România există trei „bănci” emitente de monedă electronică

În ultimii doi ani, piaţa financiară românească se dezvoltă tot mai intens, încercând să ţină pasul cu ultimele descoperiri tehnologice care încep din ce în ce mai mult să schimbe faţa bankingului normal. Astfel, chiar dacă nu avem un bitcoin, avem deja trei „bănci" emitente de monedă electronică, Capital Financial Services SA, Vodafone România M-Payments SRL şi, de la sfârşitul anului trecut, Orange Money SRL. Există însă şi 84 de instituţii de monedă electronică care au notificat BNR că vor să furnizeze astfel de servicii în România.
Gabriela Ţinteanu - joi, 26 mai 2016, 21:05
În România există trei „bănci

Potrivit BNR, instituţia care acreditează şi supraveghează aceste instituţii, societăţile mai sus menţionate au dreptul să emită monedă electronică, să realizeze servicii de plată, depunere şi retragere de numerar într-un cont de plăţi, precum şi toate operaţiunile necesare pentru funcţionarea contului de plăţi, emiterea instrumentelor de plată, implicit a monedei electronice, acceptarea la plată a acestor instrumente şi remiterea de bani.

De altfel, cei trei emitenţi de monedă electronică funcţionează similar cu serviciul internaţional de plată online PayPal.com, care funcţionează ca un cont bancar. Singura diferenţă este că printr-un cont de acest gen totul se realizează electronic.

După cum explică jucătorii din piaţă, moneda electronică se cumpără cu cash şi poate fi utilizată doar în mediul electronic, oferind mai multă siguranţă şi costuri mult mai mici. Poate fi răscumpărată la orice sediu al emitentului de monedă electronică sau prin transfer bancar. Moneda electronică poate fi utilizată printr-un card preplătit, în mediul online sau la plata cu mobilul.

În România, rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la 100 de locuitori a depăşit 116%, la finalul anului 2015, incluzând 23,1 milioane de utilizatori activi ai acestor servicii.

În acest context, miza pentru emitenţii de monedă electronică ar putea fi populaţia din mediul rural care nu are internet, nu are cont bancar, dar cu siguranţă are telefon mobil.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul Băncii Central Europene disponibile doar pentru finele lui 2014, în România există 155.580 de conturi de monedă electronică, iar volumul tranzacţiilor cu monedă electronică în 2014 a fost de 170.129 miliarde lei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...