În România sunt 71.300 de credite restante cu garanţii imobiliare în valoare de 4 miliarde lei

Numărul real al debitorilor vulnerabili, care ar putea beneficia de legea care se referă la darea în plată a unor bunuri imobile, 71.300 de credite cu restanţe, din care 32.300 sunt ipotecare şi 39.000 sunt credite pentru nevoi personale, dar garantate cu ipoteci, a declarat consultantul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, joi seara, la Realitatea TV.
Economica.net - joi, 03 dec. 2015, 21:32
În România sunt 71.300 de credite restante cu garanţii imobiliare în valoare de 4 miliarde lei

Numărul total de contracte de credite este de 475.700 care însumează credite de 74,1 miliarde de lei, dintre care 4 miliarde lei sunt restanţe.

„Marea majoritatea a creditelor sunt plătite la zi (…) Restanţele din numărul total de credite sunt destul de mici la creditele ipotecare”, a spus Vasilescu.

Adrian Vasilescu a explicat înainte de criză au existat câţiva ani când în România veneau în fiecare an 20 miliarde de euro. „Este o sumă imensă. La BNR erau îngrijorări, pentru că acest capital trebuia să intre, nu exista o soluţie de a opri capitalul străin”, a afirmat reprezentantul BNR, explicând că în primul rând instituţia se temea ca ţara să nu se înece în butoiul cu miere. „Ţara nu era pregătită. Parcă a venit prea repede acea avalansă, aceste valuri de capital”, a spus acesta.

Conform consultantului de strategie al BNR, după acest boom, a venit o criză cumplită. „SUA, Franţa au pus la bătaie bugetele ţării ca să susţină băncile să nu cadă. În România, nicio bancă nu a căzut, avem un sistem bancar solid. Nicio bancă din România nu a fost salvată cu bani de la buget, aşa cum s-a întâmplat în multe ţări”, a spus Adrian Vasilescu, adăugând că acum există un echilibru.

Conform acestuia, când a început criza economică rezerva valuată a BNR era de 28 miliarde de euro, acum nivelul este cu 5 miliarde în plus. De asemenea, datoria ţării a scăzut, fiind la 40% din PIB.

La rândul ei, Gabriela Folcuţ, de la Asociaţia Română a Băncilor, a spus că 0,3% din portofoliul de contracte sunt cu probleme, ca atare 99,7% sunt curate. „Nu acestea sunt problemele cu darea în plată. Problema este ca această lege se aplică tututor care au luat un credit cu ipotecă, vor beneficia şi oamenii care pot să plătească şi nu vor să plătească. Acest lucru deranjează”, a spus aceasta.

Printre problemele cauzate, Gabriela Folcuţ a explicat programul Prima Casă nu va mai exista, avansul cerut pentru un credit foarte mult, chiar la 50%, iar băncile vor scădea dobânzile la depozite, întrucât trebuie să facă provizioane. „Dacă impunem criterii care să vizeze doar oameni cu probleme reale sunte dispuşi să negociem”, a completat aceasta.

Pe de altă parte, Adrian Vasilescu a catalogat legea cedării imobilului pentru stingerea creanţei drept o o lege a „autoevacuării”: „Legea asta, aşa cum e făcută, e legea autoevacuării. Dacă omul a luat credit pentru casa lui de locuit, ce face? Îşi scoate singur familia din casă?”.

Te-ar mai putea interesa și
ONU confirmă că celebra jurnalistă palestiniană Shireen Abu Akleh a fost ucisă de forțele israeliene
ONU confirmă că celebra jurnalistă palestiniană Shireen Abu Akleh a fost ucisă de forțele israeliene
Jurnalista palestiniană Shireen Abu Akleh, care avea şi cetăţenie americană, a fost ucisă pe 11 mai de tirurile Forţelor de Apărare Israeliene, a concluzionat Înaltul Comisar al Naţiunilor......
Ucraina a pierdut orașul Severodoneţk, aflat în estul țării
Ucraina a pierdut orașul Severodoneţk, aflat în estul țării
Trupele ucrainene se retrag din Severodoneţk şi astfel îşi recunosc de fapt epuizarea în faţa ofensivei trupelor ruse, ...
Sprijin de până la 1.750 de lei pentru familiile care așteaptă să se mute în locuințele sociale din Prelungirea Ghencea – proiect
Sprijin de până la 1.750 de lei pentru familiile care așteaptă să se mute în locuințele sociale din Prelungirea Ghencea ...
Familiile cărora li s-au repartizat locuinţe sociale în blocul din B-dul Prelungirea Ghencea nr. 322-326, nefinalizat ...
Ministerul Finanţelor va lista luni patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS
Ministerul Finanţelor va lista luni patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS
Ministerul Finanţelor listează luni la Bursa de Valori Bucureşti patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS, relatează ...