În timp ce în România niciun tren nu merge cu 100km/h, în Germania, DB şi Nokia vor testa tehnologia 5G pentru a introduce trenuri fără mecanic

Deutsche Bahn, compania de căi ferate din Germania, şi compania finlandeză de telecomunicaţii Nokia vor testa tehnologia 5G în zona Hamburg pentru a vedea dacă este suficient de matură pentru a întroduce trenuri autonome. Chiar dacă 5G-ul, noua reţea de telecomunicaţii de mare viteză nu a fost lansată oficial, operatorul de căi ferate vrea să fie cu un pas înainte şi cercetează modalităţile în care tehnologia poate ajuta şi transforma transportul feroviar. 
Economica.net - vin, 13 dec. 2019, 19:41
În timp ce în România niciun tren nu merge cu 100km/h, în Germania, DB şi Nokia vor testa tehnologia 5G pentru a introduce trenuri fără mecanic

Şi în timp ce în Germania se vorbeşte de trenuri fără mecanic, în România niciun tren nu merge cu viteza de 100 km pe oră, viteză aflată oricum sub standardul european, de 160 km pe oră. Deși pe ruta București-Constanța viteza tehnică este de 100,9 km/h, viteza reală este de 97,52 km/h. Majoritatea trenurilor de călători au însă viteze mult mai mici, cuprinse între 45-66 km/h, în funţie de rangul lor. Acest lucru se întâmplă pentru că pe calea ferată există sute de restricţii de viteză cauzate de lipsa investiţiilor în infrastructură care a dus la degradarea şinelor.

De altfel, într-un raport din 2017 privind indicele de prformanță al transporturilor cu trenul în Uniunea Europeană, România se situează pe ultimul loc în privința calității și siguranței serviciilor.

Proiectul Nokia din Germania va folosi o tehnologie 5G numită FRMCS, un succesor al standardului GSM-R care acceptă deja comunicațiile dintre trenuri și centrele de control din Germania.

Scopul testelor pe care le va face Nokia este să stabilească dacă FRMCS ar putea fi folosit pentru a alimenta trenuri puternic automatizate pe o porțiune de cale din zona Hamburg. În timpul testelor, companiile intenționează să arate modul în care trenurile autonome pot fi „conduse” prin transmiterea informațiilor de control prin rețeaua 5G a Nokia.

FRMCS, care este un acronim de la „Future Rail Mobile Mobile Communication System” (n. red. Viitorul Sistem de Comunicare Mobilă Feroviară), face parte din 3GPP, principalul grup de specificații din spatele tehnologiei 5G. Încă trebuie să fie complet standardizat și este puțin probabil să fie gata de utilizare într-un mediu comercial timp de câțiva ani, dar căile ferate germane vor să fie pregătite pentru viitorul transporturilor.

„Dovada conceptului va testa dacă tehnologia 5G este suficient de matură pentru a fi utilizată ca strat de conectivitate pentru viitoarele operațiuni feroviare digitalizate. Proiectul constituie un pas timpuriu și important în elaborarea standardului de comunicații feroviare mobile de viitor (FRMCS), bazat pe 5G și stabilește cadrul pentru transformarea digitală a operațiunilor feroviare”, se arată în comunicatul Nokia.

Până în 2021, ca parte a proiectului „Digitale S-Bahn Hamburg”, trenurile puternic automatizate (dar cu mecanici la bord pentru mai multă siguranță) ar trebui să funcționeze pe o porțiune de 23 de kilometri a liniei S-Bahn 21, începând cu Berliner Tor, unul dintre principalele hub-uri de transport din Hamburg. 

Soluția Nokia 5G se bazează pe standardele 3GPP pentru rețelele mobile 5G, care permit trenurilor cu un înalt grad de automatizare sau complet automatizate să efectueze schimburi de date relevante cu echipamentele de cale ferată prin unde radio 5G.

Nokia spune în comunicat, că acest lucru va avea efecte pozitive asupra transportului transfrontalier, asupra capacităţii infrastructurii feroviare va ajuta trenurile să fie mai punctuale și, de asemenea, experiența călătorilor va fi îmbunătăţită.

GSM-R (Global System for Mobile Communications – Railways – n.red. Sistem global pentru comunicații mobile – căi ferate), actualul sistemul de comunicaţii, este deja utilizat de Nokia pentru a sprijini operatorii feroviari din 22 de țări, acoperind aproximativ 109.000 de kilometri de cale ferată.

Nokia a semnat un contract GSM-R pe opt ani cu Deutsche Bahn în 2015. Tehnologia este folosită în diverse setări și a adus avantaje de siguranță prin îmbunătățirea comunicării cu trenurile care trec prin tuneluri, potrivit companiei finlandeze.

În România, primul tronson finalizat echipat cu sistemul european de gestionare a traficului feroviar ERTMS Nivelul 2, sistem care include şi GSM-R, pe o distanţă de 42 km, a fost finalizat în anul 2018. La aceea dată, mai erau în curs de desfăşurare licitaţii pentru lucrări de implementare a ERTMS pe secţiuni între Sighişoara şi Braşov. Acest sistem a fost pus în funcţiune în Europa încă din anul 2005 pe linia Roma-Napoli, deci cu 13 ani mai devreme. Păstrând acelaşi decalaj, ar înseamna că CFR va începe să testeze comunicaţiile feroviare bazate pe 5G în 2032.

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...