În Ucraina se profilează un ‘nou Cernobâl’ – experţi

Utilizarea combustibilului nuclear de producţie americană la centralele nucleare din Ucraina, care funcţionează pe bază de reactoare de tip sovietic, nu corespunde cerinţelor de siguranţă şi ar putea duce la situaţii de urgenţă, comparabile ca gravitate cu dezastrul de la Cernobâl, avertizează experţi ruşi în energie nucleară, într-o declaraţie dată publicităţii vineri la Moscova, conform agenţiei de presă RIA Novosti.
Economica.net - vin, 25 apr. 2014, 08:54
În Ucraina se profilează un 'nou Cernobâl' - experţi

Societatea ucraineană ‘Energoatom’ şi compania americană Westinghouse au convenit asupra unui acord cu privire la prelungirea până în 2020 a contractului pentru furnizarea de combustibil nuclear american pentru centralele nucleare din Ucraina, care utilizau înainte combustibil rusesc.

Cu câţiva ani în urmă, amintesc ei, la centrala nucleară Temelin din Cehia s-a produs o depresurizare a combustibilului produs de Westinghouse, după care autorităţile de la Praga au renunţat la serviciile acestui furnizor.

Deficienţe s-au înregistrat în 2012 şi 2013 şi la două reactoare nucleare de la centrala ucraineană Iujno-Ukrainskaia, care erau alimentate cu acelaşi tip de combustibil de fabricaţie americană.

‘Noi credem că doar printr-o minune nu s-a produs un accident de proporţii din cauza acestui combustibil’, susţin aceiaşi experţi, citaţi de RIA Novosti.

Ei au calificat drept ‘cinică şi iresponsabilă’ decizia autorităţilor ucrainene de a recurge la combustibilul Westinghouse din raţiuni politice, în contextul crizei actuale dintre Rusia şi Ucraina, ca urmare a anexării Crimeii şi a sprijinului acordat de Moscova separatiştilor din regiunile rusofone ucrainene. ‘Această decizie este cinică pentru că intervine chiar înaintea împlinirii a 28 de ani de la catastrofa de la Cernobâl, care s-a produs tot ca urmare a unui experiment iresponsabil pe un reactor /nuclear/ în funcţiune’, atenţionează ei.

Din cauza unei conjuncturi politice este pusă în pericol viaţa şi sănătatea a milioane de oameni nu doar în Ucraina, ci în întreaga Europă, avertizează experţii.

Accidentul nuclear de la Cernobâl din 26 aprilie 1986 a dus la contaminarea cu particule radioactive a unor teritorii importante din Ucraina, Rusia şi Belarus, iar norul radioactiv a traversat Europa şi a ajuns până în estul SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Prețurile carburanților continuă să crească accelerat. 14 bani pe litru în plus în ultima săptămână
Prețurile carburanților continuă să crească accelerat. 14 bani pe litru în plus în ultima săptămână
Creșterea prețurilor la carburanți, vizibilă de la începutul anului, continuă. Prețurile au crescut cu 13-14 bani ...
Vasile Petrariu, șeful sindicatului STB: Primarul nu a stat la negocieri cu noi nici măcar un minut. A venit doar ca să dea bine la presă
Vasile Petrariu, șeful sindicatului STB: Primarul nu a stat la negocieri cu noi nici măcar un minut. A venit doar ca să ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, nu a stat cu noi la discuţii nici măcar un minut şi se vede clar că nu a ...
Cîmpeanu: Zece milioane de teste de salivă vor fi livrate în școli până la începutul săptămânii viitoare
Cîmpeanu: Zece milioane de teste de salivă vor fi livrate în școli până la începutul săptămânii viitoare
Zece milioane de teste de salivă pentru COVID-19 destinate preşcolarilor, elevilor şi angajaţilor din învăţământ ...