În ultimii ani, se observă un fenomen de migraţie de la oraş la sat – Merica (AHK România)

În ultimii ani, în România se observă un fenomen de migraţie de la oraş la sat, în contradicţie cu tendinţele existente în alte părţi ale lumii, a declarat marţi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, Radu Merica, citat de Agerpres.
Economica.net - mar, 22 mart. 2016, 13:47
În ultimii ani, se observă un fenomen de migraţie de la oraş la sat - Merica (AHK România)

‘De mai bine de zece ani, există o migraţie masivă a românilor în străinătate. Poate că ne-am întrebat cu toţii de ce pleacă oamenii. Răspunsul e simplu: găsesc o sursă mai bună de venituri în altă parte. Şi atunci vine a doua întrebare: de ce nu se mai întorc? Nu se mai întorc pentru că în altă parte găsesc o calitate a vieţii mai bună. La fel, în ultimii ani, un fenomen foarte ciudat: migraţia de la oraş la sat. Un fenomen destul de puţin răspândit în lume. De obicei, fluxul migraţiei este de la sate la oraşe, pe când în România lumea se mută de la oraş la sat’, a spus Merica, în cadrul celei de a patra ediţii a conferinţei ‘Cities of Tomorrow’, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România).

În acest sens, el a vorbit despre modul în care ar trebui să arate ‘oraşul ideal’, dar şi despre soluţiile oferite de instituţia pe care o conduce.

‘În primul rând, oraşul ar trebui să atragă investitori, să fie prietenos cu mediul de afaceri şi să creeze locuri de muncă. Cea mai importantă funcţiune a unui oraş este să încerce să creeze locuri de muncă, mai ales locuri de muncă bine plătite. Aici, Camera de Comerţ Româno-Germană poate ajuta, colegii noştri consilieri ai investitorilor sunt permanent în ţară, permanent în contact cu autorităţile locale, caută posibilităţi de investiţii pentru clienţii Camerei, de obicei investitori germani’, a precizat el.

Merica a vorbit şi despre dezvoltările rezidenţiale şi conceptele urbanistice care să asigure pe termen lung o calitate a locuirii.

‘Oraşul trebuie să ofere o infrastructură de bază de cel mai înalt nivel, că vorbim de: şcoli, grădiniţe, spitale, infrastructura culturală, subterană. Iarăşi există un potenţial imens de know how în Germania, pe care noi, Camera de Comerţ Româno-Germană, putem să îl transferăm în România. Infrastructura de transport, soluţii de trafic… Foarte puţine oraşe din România au astăzi soluţii de trafic, de parcare, la cel mai modern standard’, a precizat Radu Merica.

Şeful secţiei Economice a Ambasadei Germaniei la Bucureşti, Sebastian Gromig, a apreciat că, în contextul în care la nivel mondial tot mai mulţi oameni trăiesc în mediul urban, în ciuda unor provocări precum poluarea sau şomajul, oraşele reprezintă o forţă generatoare de progres economic şi social.

‘Oraşele sunt punct de pornire pentru multe probleme, dar şi pentru rezolvarea lor. Oraşele de mâine ar trebui să fie capabile să se adapteze unor provocări diferite, să ofere o calitate ridicată a vieţii’, a spus el, subliniind importanţa dezvoltării durabile.

Ivo Gonner, care a fost primarul oraşului Ulm timp de 25 de ani, a adăugat că în momentul în care viaţa în oraşe va funcţiona corespunzător încrederea cetăţenilor va veni de la sine. ‘Oamenii vor să trăiască rezonabil, într-un mediu neviciat, apa de băut trebuie să fie curată, oamenilor le este necesară o locuinţă, copiii au nevoie de şcoli, tinerii au nevoie de locuri de pregătire profesională. Asta înseamnă dezvoltarea durabilă în esenţa ei, iar dacă oamenii nu găsesc aceşti factori în locul în care se află, atunci când au posibilitatea îşi fac valiza şi îşi caută şansa în altă parte’, a spus el.

Te-ar mai putea interesa și
Serurile produse de AstraZeneca și Johnson & Johnson sunt indispensabile pentru ca Franța să-și atingă obiectivele de vaccinare
Serurile produse de AstraZeneca și Johnson & Johnson sunt indispensabile pentru ca Franța să-și atingă obiectivele ...
Serurile anti-COVID produse de AstraZeneca şi de Janssen (Johnson&Johnson) sunt "indispensabile" pentru a putea atinge obiectivele campaniei de vaccinare în Franţa, a subliniat marţi Ministerul......
Suedezii de la Ingka Group au alocat patru miliarde de euro pentru investiții în proiecte de energie verde
Suedezii de la Ingka Group au alocat patru miliarde de euro pentru investiții în proiecte de energie verde
Grupul suedez Ingka Group, proprietarul majorităţii magazinelor de mobilă Ikea, a alocat până în 2030 patru miliarde ...
APIA: A fost prelungit până pe 4 mai termenul pentru depunerea cererilor de subvenționare a motorinei folosită în agricultură
APIA: A fost prelungit până pe 4 mai termenul pentru depunerea cererilor de subvenționare a motorinei folosită în agricultură
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că primeşte cereri ...
Germania ar putea să renunțe definitiv la cărbune până în 2030
Germania ar putea să renunțe definitiv la cărbune până în 2030
Renunţarea Germaniei la cărbune, o problemă mult dezbătută, ar putea avea loc cu câţiva ani mai devreme decât era ...