În Vâlcea masca a devenit obligatorie și în spațiile deschise aglomerate

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea a hotărât, miercuri, ca purtarea măştii de protecţie să fie obligatorie şi în spaţiile deschise aglomerate din tot judeţul, respectiv în târguri de zi, târguri săptămânale, pieţe agro-alimentare, ştranduri, piscine, gări, autogări, staţii de transport în comun etc.
Economica.net - mie, 29 iul. 2020, 14:09
În Vâlcea masca a devenit obligatorie și în spațiile deschise aglomerate

„Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, întruniţi în şedinţă extraordinară la solicitarea prefectului Tiberiu Costea în data de 28 iulie a.c., au adoptat o serie de noi măsuri suplimentare pentru gestionarea pandemiei de coronavirus (SARS-CoV-2) în judeţ în condiţiile creşterii numărului de cazuri de persoane confirmate pozitiv în ultimele săptămâni. Astfel, potrivit hotărârii adoptate (Horărârea nr.18/2020), purtarea măştii de protecţie va deveni obligatorie şi în spaţiile deschise aglomerate din tot judeţul, respectiv în târguri de zi, târguri săptămânale, pieţe agro-alimentare, ştranduri, piscine, gări, autogări, staţii de transport în comun etc. De asemenea, în spaţiile deschise aglomerate în care se manipulează /selectează produse şi mărfuri este obligatorie şi purtarea mănuşilor de protecţie”, se precizează într-un comunicat al Instituţiei Prefectului judeţului Vâlcea, informează Agerpres.

De asemenea, a fost stabilită şi adoptată o nouă procedură operaţională privind identificarea şi traseul pacienţilor pozitivi asimptomatici SARS-CoV-2, în conformitate cu O.M.S nr. 1321/2020 pentru aprobarea planurilor privind aplicarea măsurilor în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit acesteia, confirmarea afecţiunii COVID-19 se face prin identificarea ARN SARS-CoV-2 din produsele biologice recomandate, toate persoanele diagnosticate pozitiv (simptomatice şi asimptomatice) urmând să fie transportate, prin solicitare la SNUAU – 112, la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, pentru a fi evaluate prin teste biologice inflamatorii, hematologic, radiologic pulmonar/CT. În funcţie de rezultatul acestei evaluări, se va decide internarea lor ulterioară în spitale de faza I, a II-a, suport sau în unităţi de izolare şi tratament.

„Pacienţii pozitivi asimptomatici fără modificări biologice, hematologice, radiologice şi fără factori de risc din unităţile de izolare şi tratament pot fi externaţi după 48 de ore de la internare, la cerere, după o evaluare clinică şi paraclinică efectuată de către medicul curant din unitatea sanitară, ce emite o recomandare pentru izolare la domiciliu sau la locaţia declarată de persoana izolată sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare până la împlinirea celor 14 zile de la momentul internării. Transportul pacienţilor pozitivi SARS-CoV-2 se va face, atât la Secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, cât şi către celelalte spitale suport din judeţ, cu autospeciale aparţinând I.S.U. Vâlcea şi S.A.J. Vâlcea, în funcţie de capacitate. Transportul pacienţilor asimptomatici, externaţi la cerere, către domiciliu sau locaţia declarată se va efectua cu mijloace proprii, cu respectarea măsurilor de prevenire şi răspândire a COVID-19 (mască şi mănuşi) sau cu autospeciale aparţinând I.S.U. Vâlcea şi S.A.J. Vâlcea, pentru cei care nu pot să-şi asigure în mod individual transportul”, se mai spune în comunicat.

Evidenţa persoanelor pozitive externate şi a celor aflate în carantină sau izolare la domiciliu va fi ţinută, pe baza datelor primite de la Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, de către primăriile pe raza cărora acestea se află, administraţiile publice locale având şi obligaţia să acorde sprijin în procurarea şi livrarea hranei şi, dacă este cazul, tratamentului, pentru acele persoane care se află în imposibilitatea de a-şi asigura procurarea lor. Cheltuielile în acest sens urmează să fie suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, administraţiile publice locale trebuie să asigure dezinfecţia scărilor de bloc unde domiciliază persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2.

Monitorizarea medicală a persoanelor asimptomatice externate, cât şi a celor aflate în carantină sau izolare la domiciliu se va face de către medicul de familie.

La solicitarea Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea, pe fondul creşterii rapide a numărului de cazuri din judeţ care a dus la atingerea capacităţii maxime de internare în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean (la data de 29.07.2020 erau internaţi 73 de pacienţi în condiţiile în care în secţia are 68 de paturi), a fost propusă includerea în reţeaua COVID şi a spitalelor din Brezoi şi Drăgăşani, pentru preluarea pacienţilor pozitivi asimptomatici.

Te-ar mai putea interesa și
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise de conducere, certificate de înmatriculare, paşapoarte, respectiv......
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...