Debranşarea de la RADET devine „imposibilă” – INACO: Dreptul de a refuza serviciul de utilitate publică pentru agentul termic nu trebuie încălcat

Dreptul unui consumator casnic de a refuza serviciul de utilitate publică pentru agentul termic şi de a opta pentru sisteme alternative de încălzire nu trebuie încălcat, atrage atenţia Andreea Paul, preşedintele INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate, într-un comunicat de presă.
Economica.net - Dum, 08 oct. 2017, 08:56
Debranşarea de la RADET devine

Potrivit sursei citate, schimbarea legii energiei termice 325/2006, prin care se urmăreşte blocarea debranşării românilor de la sistemul public centralizat, prin modificarea articolului 30, se află pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a deputaţilor Comisiei pentru industrii şi servicii.

Citeşte şi Debranşarea de la RADET devine imposibilă. Se schimbă legea energiei termice

‘(…) cine are centrală proprie de apartament îşi fixează temperatura la confortul propriu dorit, ceea ce în sistemul public centralizat este imposibil. Dreptul unui consumator casnic de a refuza serviciul de utilitate publică pentru agentul termic şi de a opta pentru sisteme alternative, care îl satisfac mai bine ca şi preţ şi confort, nu trebuie încălcat. Este un drept esenţial într-o piaţă funcţională competitivă. Nu în ultimul rând, dacă s-ar investi în infrastructura RADET şi a celorlalte CET-uri preţurile ar trebui să fie mai mici decât dacă ţi-l asiguri singur. Soluţia corectă asta este. În realitatea românească nu se întâmplă aşa. Factura unui consumator cu centrală proprie la un apartament cu două camere este, în medie, cu o treime mai mică decât preţul de pe factura subvenţionată de stat a consumatorului branşat la sistemul public centralizat. Ori a ne transforma acum în consumatori captivi, abonaţi la pierderile sistemului public, nu face altceva decât să garanteze funcţionarea din ce în ce mai ineficientă a utilităţilor centralizate de încălzire’, subliniază Andreea Paul.

Iată forma actuală şi forma viitoare a legii

Forma actuală:

Art.30. – (1) Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu se va face în următoarele condiţii cumulative:

a) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale;

b) anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile înainte de debranşare.

(2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu se face cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:

a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală;

b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire;

c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.

Forma viitoare:

Art.30. – (1) Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu care nu se află in zona unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică se va face în următoarele condiţii cumulative:

a) acordul scris al tuturor membrilor asociaţiei de proprietari, exprimat prin vot în cadrul adunării generale;

b) anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile înainte de debranşare.

(2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu care nu se află in zona unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică se face doar cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu o sursă de producere a energiei termice, corespunzătoare zonei unitare în care se afla condominiul, cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:
a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală;

b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare de către consumator a unui sistem individual de încălzire;”
c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.

d) existenta unei autorizaţii de construire, obţinută în condiţiile legii, care va prevedea toate măsurile tehnice pentru a nu influenţa condiţiile de mediu din imediata vecinătate, astfel încât să fie respectat principiul de asigurare a unui mediu curat şi echilibrat ecologic; deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu şi debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică.

În luna decembrie a anului trecut, mai erau circa 1,24 milioane de apartamente racordate la sistemele centralizate de distribuţie a energiei termice, în toată ţara. Dintre acestea, aproape jumătate (562.000), erau doar în Bucureşti. Pe de altă parte, în 2016, s-au cumpărat circa 200.000 de centrale termice individuale, pe gaz, potrivit estimărilor comercianţilor.

 

Reprezentanta INACO precizează, totodată, că prin proiectul de lege referitor la debranşarea consumatorilor de la sistemul public centralizat ‘se vrea mascarea pierderilor uriaşe, a lipsei de investiţii şi de performanţă a sistemului public centralizat de încălzire’.

‘(…) suntem în faţa unui proiect de lege care a aşteptat nouă ani în sertarul parlamentarilor să iasă la rampă. De ce acum? Pentru că se vrea mascarea pierderilor uriaşe, a lipsei de investiţii şi de performanţă a sistemului public centralizat de încălzire, care a dus la preţuri necompetitive şi, automat, la un val masiv al debranşărilor. Aproximativ 215.000 de familii şi localităţi întregi s-au debranşat în ultimii cinci ani de la CET-uri. La începutul anului 2012 erau aproape 1,5 milioane de apartamente branşate, iar la sfârşitul anului 2016 mai erau puţin peste 1,2 milioane. Procentele debranşărilor ating cote chiar de 70% în judeţul Giurgiu sau de 55% în Galaţi, 30% în Iaşi, 23% în Timiş, în această perioadă. Ei au optat pentru sisteme alternative de centrale termice de apartament, amortizabile în patru ani, căci facturile lor sunt aproape la jumătate faţă de costurile reale ale celor branşaţi la sistemul public centralizat’, menţionează Paul.

Aceasta notează, de asemenea, că ‘suntem în faţa unei decizii politice care nu are nicio legătură cu interesele populaţiei, nici cu eficienţa energetică şi nici cu raţiunea economică’.

‘O problemă majoră este că, în România, nimeni nu ştie care este pasul următor al acestui plan. Cine acoperă pierderile estimate la circa 40% din furnizarea agentului termic în sistemul public centralizat, inclusiv la RADET? Până acum le-a plătit populaţia. Pierderile sunt mereu ascunse în facturile din ce în ce mai mari. Cum se contorizează agentul termic? Public nu se prea discută despre câte gigacalorii produc operatorii de agent termic şi câte ajung efectiv în casa consumatorului. Cu alte cuvinte, nu eşti sigur că ceea ce plăteşti pe factură, de pildă în cazul bucureştenilor la RADET, este şi ceea ce consumi efectiv. Dacă nu le mai dai posibilitatea oamenilor să se debranşeze, care este oferta statului pentru ei? Până acum am avut doar garanţia preţurilor majorate succesiv la curentul electric, gaze, apă caldă şi combustibil’, explică oficialul INACO.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România primește ajutor din partea Italiei, Elveției, Austriei, Germaniei, Ungariei, Poloniei și OMS pentru lupta împtriva pandemiei
România primește ajutor din partea Italiei, Elveției, Austriei, Germaniei, Ungariei, Poloniei și OMS pentru lupta împtriva ...
România primeşte ajutor din mai multe state europene - Italia, Elveţia, Austria, Germania, Ungaria, Polonia - şi din ...
Prima emisiune de obligațiuni BRK Financial Group intră la tranzacționare pe 26 octombrie
Prima emisiune de obligațiuni BRK Financial Group intră la tranzacționare pe 26 octombrie
Prima emisiune de obligaţiuni a BRK Financial Group (BRK) intră la tranzacţionare pe Piaţa Reglementată a Bursei de ...
Datoria guvernamentală la nivelul Uniunii Europene a scăzut în trimestrul doi până la 90,9% din PIB
Datoria guvernamentală la nivelul Uniunii Europene a scăzut în trimestrul doi până la 90,9% din PIB
Datoria guvernamentală în zona euro s-a situat la 98,3% din PIB, la finalul trimestrului doi din 2021, în scădere faţă ...