Încă o investiție majoră ocolește România. Viitoare uzină Great Wall în Germania, Ungaria sau Cehia

După ce au abandonat planul de preluare a uzinei Nissan de lângă Barcelona, chinezii de la Great Wall se orientează către un proiect greenfield în Germania, Ungaria sau Cehia.
Robert Stan - sâm, 03 iun. 2023, 13:07
Încă o investiție majoră ocolește România. Viitoare uzină Great Wall în Germania, Ungaria sau Cehia

Chinezii de la Great Wall, mai puțin cunoscuți în Europa, dar foarte activi pe piețele auto din Asia, încearcă din nou să intre pe piața auto europeană.

Prezenți în ultima perioadă la mai toate marile expoziții auto de pe Bătrânul Continent cu mărcile Ora și Wey, chinezii au încercat mai întâi, în 2012, să cucerească Europa printr-un parteneriat cu firma bulgară Litex Motors, alături de care a dezvoltat o uzină în țara de la sud de Dunăre. Din nefericire pentru ei, investiția s-a dovedit nesustenabilă și, după doar cinci ani de existență, compania a abandonat asamblarea modelelor H6 și Steed 5.

Mult mai aproape de zilele noastre, Great Wall a încercat preluarea uzinei Nissan din Spania, o facilitate la care producătorul nipon se anunțase gata de a renunța din cauza competiției prea mari de pe piața din Europa și a costurilor tot mai mari generate de normele de depoluare stricte. Cum nici acest proiect nu a avut succes, chinezii au decis să schimbe strategia și să își asume, eventual, construirea propriei facilități de producție.

Asta, desigur, după ce au deschis un sediu propriu pentru activitățile din Europa în Germania și au încheiat un parteneriat cu una dintre cele mai mari rețele europene de dealeri, Emil Frey, pentru comercializarea modelelor Ora și Wey.

Cum importul de vehicule din China – așa cum se întâmplă acum – este prea costisitor, iar viitorul ar putea aduce chiar o restricționare a acestuia, șefii Great Wall au decis să caute loc pentru o nouă uzină în zona Europei Centrale. Conform lui Xiangjun Meng, președintele diviziei europene a producătorului auto din China, s-a ajuns chiar la o listă scurtă care vizează estul Germaniei, Ungaria sai Cehia.

„Examinăm în prezent unde și de ce producătorii auto asiatici cu experiență și-au stabilit uzinele europene. Estul Germaniei ar putea fi o posibilă alegere. Alternativ, Ungaria sau Cehia sunt și ele pe listă”, a declarat Meng pentru publicația germană Automobilwoche.

Totodată, oficialul Great Wall a dezvăluit, pe lângă strategia de a urma alți producători asiatici în poziționarea unei fabrici, și motivele pentru care cele trei zone menționate au ajuns pe lista finală. În privința estului Germaniei, Xiangjun Meng spune că punctul forte este poziția geografică, dar și „costurile sale bune cu forța de muncă și cele pentru energie. (…) Alți factori care sunt decisivi pentru noi sunt volumul pieței sau furnizorii din regiune”.

Venite de la un oficial al unei companii care chiar are în plan dezvoltarea unei investiții majore, aceste criterii pot fi o lecție pentru statele care își doresc atragerea de noi investitori, cum este cazul României.

Este important de menționat că, grăbiți să prindă actualul val al electrificării mașinilor, oficialii Great Wall nu au renunțat la ideea de a cumpăra o uzină deja existentă. Conform lui Meng, compania chineză a primit „unele oferte”, însă decizia finală nu a fost încă luată. Cert este că producția Great Wall în Europa ar putea începe în „următorii câțiva ani”.

Citește și:
– Piața auto europeană, luată cu asalt de producătorii din China
– Producătorul chinez Great Wall are planuri mari în Europa

Te-ar mai putea interesa și
Macron și Scholz își reafirmă sprijinul pentru Ucraina atâta timp cât este necesar și cer revenirea la pace în Orientul Mijlociu
Macron și Scholz își reafirmă sprijinul pentru Ucraina atâta timp cât este necesar și cer revenirea la pace în Orientul ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz şi-au reafirmat vineri sprijinul pentru Ucraina "atâta timp cât este necesar" şi au lansat un apel la "cea mai mare......
Ucraina anunță că Rusia a lansat în această noapte un atac cu 67 de drone
Ucraina anunță că Rusia a lansat în această noapte un atac cu 67 de drone
Forţele aeriene ucrainene au anunţat sâmbătă că Rusia a lansat în total 67 de drone cu rază de acţiune lungă într-un ...
Phenianul a lansat din nou baloane încărcate cu deșeuri spre Coreea de Sud
Phenianul a lansat din nou baloane încărcate cu deșeuri spre Coreea de Sud
Coreea de Nord a lansat alte zeci de baloane cu deşeuri către Sud, a anunţat sâmbătă armata sud-coreeană, în cea ...
Michel Barnier, noul premier francez, și-a anunțat prioritățile. Printre acestea, controlul emigrației și stoparea creșterii datoriei
Michel Barnier, noul premier francez, și-a anunțat prioritățile. Printre acestea, controlul emigrației și stoparea ...
Noul premier francez Michel Barnier a anunţat printre priorităţile sale "controlul fluxurilor migratorii cu măsuri concrete", ...