1EUR = 4.8722 RON | Bucureşti 30 º

Imobiliare

Încă o licitaţie eşuată pentru platforma de 40 de hectare a Fortus Iaşi. Investitorii nu par atraşi de preţul de pornire de 12 milioane de euro

Mureș Insolvency SPRL a scos iar la licitație terenul de circa 40 de hectare al Fortus Iași, companie intrată în faliment după multe scandaluri, care au durat circa 12 ani de la prima inrare în insolvență, în 2008, inclusiv între diferite autorități ale statului. Licitația, eșuată, pornea de un preț de 12 milioane de euro, deşi diversele licitații lansate de-a lungul timpului pentru platforma Fortus Iași au pornit inițial de a un preț de peste 20 de milioane de euro.

16 sep, 2020 | | ECONOMICA.net

Pe lângă terenuri, sunt scoase la vânzare inclusiv mai multe bunuri mobile și utilaje ale Fortus SA Iași, care includ mai multe active ale Fortus SA, buldozere, prese, mașini mortezat, strungă și alte utilaje industriale care sunt estimate la 2,3 milioane de euro, fără TVA.

Garanția de participare la licitație este în valoare de 10 la sută din prețul de pornire pentru fiecare activ în parte. Toți cei care posedă un drept real asupra bunurilor scoase la vânzare au obligația, sub sancțiunea decăderii, de a face administratorului judiciar dovada acestuia.

Citește și: Zeus Capital caută clădiri de birouri cu randament de peste 7%

Pe marginea terenurilor de pe platforma Fortus SA Iași a fost dus un adevărat război. În urma unui proces care a durat mai mulți ani, Primăria Municipiului Iași a intrat în posesia a circa 23,5 hectare din platforma industrială a Fortus SA, dintre care în jur de 10 hectare reprezintă activele fostei uzine.

Construcțiile care au intrat în proprietatea Primăriei sunt Secția de Sculărie, Uzina Tehnologică, Turnătoria de fontă, Depozitul central, Modelăria și Baza de sarjabilizare, Depozitul de rășini și Secția de Mecanică Grea.

Citește și: Eroare sau premeditare? Electrica, aproape să marcheze o pierdere de 620 de milioane de lei în viitorii trei ani

Acolo, primăria vrea să dezvolte o platformă industrială, și a anunțat faptul că toți agenții economici care vor veni în Parcul Industrial Fortus vor fi scutiți 10 ani de la plata taxelor și impozitelor locale.

Administratorul judiciar a precizat că licitația se repetă săptămânal în ziua de vineri, iar la licitație pot participa acele persoane fizice şi/sau juridice care achită garanţia de participare de 10% din preţul de strigare, caietul de sarcini şi taxa de participare la licitaţie şi își anunță intenţia de participare la licitaţie. 

Mai trebuie spus că interesul aparent redus al investitorilor poate fi provocat și de costurile suplimentare cu ecologizare și demolarea clădirilor de pe platformă, cele mai multe, nefolosibile, care se ridică potrivit estimărilor la câteva milioane de euro, deși unele materiale ale clădirilor pot fi valorificate și, astfel, să scadă costurile.

La combinatul din Iași primele lucrări de investiții au demarat în 1976, iar după 1980 a ajuns la  capacitatea maximă, cu un potențial maxim de ocupare a forței de muncă de 16.000 de oameni. Combinatul a produs și componente pentru tancuri în anii săi de glorie. De altfel, în anii regimului comunist, combinatul a prosperat, iar în jurul său au apărut cartierele muncitorești CUG, Nicolina, zona fiind în plină dezvoltare.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO