Încălzire globală: Statele din Pacific solicită ajutor internaţional

Mai mulţi lideri din Pacific au lansat un nou apel la ajutor internaţional în faţa pericolelor pe care le presupune încălzirea climei, în ultima zi a summitului lor anual, sâmbătă, la Palikir (Micronesia), relatează AFP. 
Economica.net - sâm, 10 sept. 2016, 07:37
Încălzire globală: Statele din Pacific solicită ajutor internaţional

Liderii Forumului Insulelor din Pacific (PIF) au depus importante eforturi de lobby înainte de summitul internaţional privind schimbările climatice de la sfârşitul anului trecut. În decembrie, la Paris, 195 de ţări s-au angajat să limiteze încălzirea globală la cel mult 2 grade faţă de nivelul din perioada preindustrială. Dar cei 16 membri ai FIP constată că încălzirea continuă şi că soluţiile convenite sunt insuficiente.

„Este nevoie de un plan pe termen lung pentru case”, a declarat pentru AFP prim-ministrul din Tuvalu, Enele Sopoaga, pe marginea summitului care s-a deschis miercuri la Palikir.

Ele trebuie să aibă rezerve de apă, de energie pentru lumină, atunci când se petrece un dezastru natural, şi de comunicaţii şi internet, pentru că în caz de dezastru acestea sunt necesare pentru a comunica, a explicat el.

Dată fiind altitudinea joasă, micile insule din Pacific trăiesc deja consecinţele schimbărilor climatice, unele insule dispărând din cauza creşterii nivelului apei. Altele au fost inundate de apa mării, ceea ce face imposibilă agricultura.

„Cele mai multe dintre şcoli au fost construite pe coaste, iar unele dintre ele sunt afectate de avansarea apei”, a spus prim-ministrul din Vanuatu, Charlot Salwai.

Populaţiile cele mai dezavantajate sunt cele mai afectate, la fel şi şefii de stat. ”Eu locuiesc în apropiere de plajă, iar casa mea este în prezent în apă şi văd cum se schimbă peisajul, cu marea care ‘mănâncă’ pământul. Peisajul se schimbă şi, din păcate, se schimbă rapid”, a avertizat şeful guvernului din Insulele Cook, Henry Puna.

El a pledat pentru un acces simplificat la Fondul Verde pentru climă, un mecanism al ONU menit să permită ajutarea ţărilor în curs de dezvoltare să lupte împotriva încălzirii globale.

„Pentru noi, procedurile sunt foarte complexe, pentru că suntem toate mici şi ne lipsesc resursele umane pentru a avea acces la acest fond”, s-a plâns Puna.

Încălzirea globală va continua să se agraveze, a avertizat şi prim-ministrul din Samoa, Sailele Malielegaoi: „Există un lucru de care suntem siguri, şi anume că vor fi cicloane din ce în ce mai frecvente”.

Reuniunea la nivel înalt se încheie sâmbătă. Duminică vor fi organizate întâlniri cu state şi organizaţii care au statut de observator, cum ar fi Statele Unite, China, Uniunea Europeană şi India.

Te-ar mai putea interesa și
Bruxelles-ul vrea să negocieze un interval de prețuri cu furnizorii de gaze naturale de încredere
Bruxelles-ul vrea să negocieze un interval de prețuri cu furnizorii de gaze naturale de încredere
Comisia Europeană va căuta să negocieze "un interval de preţuri" cu furnizorii de încredere de gaze naturale, a anunţat vineri comisarul european pentru energie, Kadri Simson (foto), deşi a......
OMRO IFN a acordat credite de 18,6 milioane de lei în primul semestru din 2022, dintre care 9,6 milioane de lei prin platforma digitală Filbo
OMRO IFN a acordat credite de 18,6 milioane de lei în primul semestru din 2022, dintre care 9,6 milioane de lei prin platforma ...
OMRO, instituție financiară nebancară cu un istoric de aproape 30 de ani în finanțarea micilor antreprenori, a publicat ...
UniCredit și Allianz vor schimba participațiile pe care le au la subsidiarele lor din Croația
UniCredit și Allianz vor schimba participațiile pe care le au la subsidiarele lor din Croația
Banca italiană UniCredit SpA a anunţat vineri că a semnat un acord cu partenerul din domeniul segmentului asigurărilor ...
Iohannis: România nu recunoaște anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson
Iohannis: România nu recunoaște anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson
Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că membrii Consiliului European au adoptat, vineri, o declaraţie comună prin care ...