Incendiu în Portugalia: Focul a cuprins un perimetru de 100 de km

Incendiul din regiunea turistică Algarve din sudul Portugaliei se întindea joi pe un perimetru de 100 de kilometri, iar pompierii care luptă cu flăcările de şapte zile nu au speranţe că îl vor putea controla curând, informează AFP.
Economica.net - joi, 09 aug. 2018, 15:36
Incendiu în Portugalia: Focul a cuprins un perimetru de 100 de km

Bombardierele cu apă şi elicopterele au reluat joi drumurile între mare şi munte pentru a încerca să împiedice înaintarea focului care a carbonizat deja 21.000 de hectare.

Din cauza vântului care ar putea ajunge până la o viteză de 50 de kilometri pe oră, „există riscul reactivării în cursul după-amiezii pe un perimetru care depăşeşte deja 100 de kilometri”, a declarat joi Patricia Gaspar, purtătoarea de cuvânt a Autorităţii naţionale a protecţiei civile.

Premierul Antonio Costa avertizase cu o zi înainte că operaţiunea „se va prelungi în următoarele zile”. „Nu trebuie să avem iluzia că acest incendiu se va stinge în următoarele ore”, a declarat acesta cu ocazia unei conferinţe de presă la Lisabona.

Incendiu în Portugalia: Populaţia, evacuată de urgenţă

Pompierii şi jandarmii au fost nevoiţi să evacueze de urgenţă, în noaptea de miercuri spre joi, cetăţenii din localităţile apropiate de Silves, oraşul către care se îndreaptă incendiul declanşat vinerea trecută în apropiere de Monchique, regiunea Algarve.

O uşoară acalmie le-a permis locuitorilor, în prima parte a după-amiezii de joi, să părăsească şcolile, sălile de sport şi centrele de primire din regiune pentru a se reîntoarce la domicilii.

Incendiu în Portugalia: Zonă cu pini şi eucalipţi foarte inflamabili

Circa 1.300 de pompieri şi militari participau la limitarea incendiului în această zonă cu pini şi eucalipţi foarte inflamabili, traversată de văi şi ravene dificil de accesat.

Regiunea a fost afectată sever de alte incendii forestiere, dintre care cele mai recente au avut loc în 2016 şi au durat 10 zile distrugând 3.700 de hectare. În 2003, 41.000 de hectare au fost distruse.

De la izbucnirea sa vinerea trecută, incendiul a provocat rănirea a 36 de persoane, dintre care una se află în stare gravă. „19 dintre aceştia sunt pompieri”, a precizat Patricia Gaspar.

Sute de locuitori şi turişti au fost evacuaţi din apropierea Monchique, o localitate cu 6.000 de rezidenţi, situată la 164 de kilometri sud de Lisabona.

Incendiu în Portugalia: Au fost evacuaţi către Spania 29 de râşi iberici

Fumul degajat de incendiu ajunsese până la plajele din Algarve, una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Portugalia, dar vântul care bate spre nord a degajat joi cerul.

Din cauza incendiului, au fost evacuaţi către Spania 29 de râşi iberici aflaţi la centrul naţional pentru reproducerea acestei specii ameninţate cu dispariţia, a anunţat într-un comunicat Institutul de conservare al naturii şi pădurilor.

Autorităţile guvernamentale au desfăşurat un dispozitiv important anul acesta în toate regiunile pentru a evita repetarea incendiilor dramatice din 2017 care s-au soldat cu 114 morţi, însă au trebuit să facă faţă reproşurilor vizând lipsa de coordonare a operaţiunilor.

Incendiu stabilizat în Spania

În Spania, unde peste 700 de pompieri luptă în regiunea Valencia (est) împotriva flăcărilor care ameninţă staţiunea balneară Gandia, autorităţile speră să îndepărteze pericolul.

Incendiul „este stabilizat” a declarat directorul Agenţiei pentru răspuns la situaţii de urgenţă din Valencia, José María Ángel, adăugând că speră ameliorarea situaţiei în cursul zilei.

S-a stabilit că focul a fost aprins de un fulger în timpul unei furtuni electrice produsă luni.

Bilanţul deceselor cauzate de canicula din Spania, care durează de o săptămână, a ajuns la 10, după confirmarea marţi a decesului unui bărbat de 41 de ani, din cauza insolaţiei, în Catalonia (nord-est).

Te-ar mai putea interesa și
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia odată pentru totdeauna criza apărută la începutul......
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...